Ramiojo vandenyno salos prašo tarptautinio teismo išvados dėl klimato įsipareigojimų

Didelį pavojų dėl klimato kaitos patiriančios Ramiojo vandenyno salų valstybės pirmadienį paragino Tarptautinį Teisingumo Teismą (TTT) priimti išvadą dėl šalių teisinių įsipareigojimų stabdyti klimato šiltėjimą, stengdamosi tokiu būdu labiau spausti daugiausiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetančias valstybes.

Po praeitą savaitę Fidžyje įvykusio viršūnių susitikimo paskelbtame pareiškime Ramiojo vandenyno regiono lyderiai paragino Hagoje įsikūrusį TTT pasiųsti aiškią žinią, kad valstybės privalo „apsaugoti dabarties ir būsimų kartų teises nuo klimato kaitos neigiamų padarinių“.

Valstybės, kurių daugelis salų nedaug iškilusios virš jūros lygio ir jau dabar yra smarkiai veikiamos klimato kaitos padarinių, viliasi, kad šiuo žingsniu būtų padidinta daug ŠESD išmetančių šalių teisinė atsakomybė ir būtų paskatinta imtis veiksmų.

Lyderiai taip pat paskelbė, kad jų regione susidarė klimato ekstremalioji padėtis, kelianti „egzistencinę“ grėsmę.

Kad šis planas būtų svarstomas TTT, jį balsų daugumą dar turėtų patvirtinti rugsėjį vyksiančios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos dalyvės.

Ši iniciatyva prasidėjo 2019 metais vienoje Pietų Ramiojo vandenyno universiteto auditorijoje. Tąsyk apie 27 teisės studentai laišku kreipėsi į Ramiojo vandenyno regiono lyderius, prašydami paremti kampaniją, ir Vanuatu į šį kvietimą atsiliepė.

Vienas iš kampanijos sumanytojų buvo Fidžyje studijuojantis 26 metų Vishalas Prasadas (Višalas Prasadas).

Jis per praeitą savaitę Suvoje vykusį viršūnių susitikimą sakė naujienų agentūrai AFP, kad net iš neįpareigojanti Tarptautinio Teisingumo Teismo „patariamoji nuomonė“ sukeltų „toli siekiančių padarinių“.

V. Prasadas išreiškė viltį, kad teismui pradėjus svarstyti šį pareiškimą tai taptų perspėjimu teršėjams.

Ramiojo vandenyno regione klimato kaitos „egzistencinė grėsmė, jos tikrovė“ yra „gana bauginama“, sakė studentas.

Australija – dėmesio centre

Šiame regione kylantis jūros lygis ir smarkėjančios audros jau dabar kelia didelių rūpesčių.

„Jau dabar kasdien matome padarinius. Matome besiformuojančius ciklonus. Matome, kaip perkeliamos bendruomenės“, – kalbėjo V. Prasadas.

Tuvalu užsienio reikalų ministras Simonas Kofe'is (Saimondas Kofis) sakė AFP norįs, kad Vanuatu kampanija sulauktų paramos, nes ji „atitinka mūsų pastangas apsaugoti savo žmones, veikiamus klimato kaitos“.

Mažesnės salos taip pat tikisi, kad Ramiojo vandenyno salų forumo narės Australija ir Naujoji Zelandija nuveiks daugiau.

Australija yra viena didžiausių pasaulyje anglių ir dujų eksportuotojų.

„Aiškiai ir nuosekliai pasisakiau mums prašant ambicingesnių įsipareigojimų klimatui“, – po ketvirtadienį pasibaigusio susitikimo sakė Fidžio ministras pirmininkas Frankas Bainimarama (Frenkas Bainimarama).

„Mums reikia nutraukti savo priklausomybę nuo iškastinio kuro, įskaitant anglis. To prašome Australijos, Naujosios Zelandijos“ ir kitų daug ŠESD išmetančių šalių, pridūrė jis.

Žaliųjų organizacija „Greenpeace“ sveikino Australijos palaikymą siūlymui, kad TTT spręstų dėl įsipareigojimų stabdyti klimato kaitą.

„Tačiau šis palaikymas negali būti vertinamas izoliuotai“, – sakė „Greenpeace“ Australijos padalinio aktyvistė Steph Hodgins-May (Stef Hodžins-Mei).

„Australija privalo būti ne vien remti ėjimą klimato teisingumo link per kampaniją dėl TTT patariamosios išvados, bet ir siekti ambicingesnių klimato veiksmų, įsipareigodama nepradėti jokių naujų anglių ir dujų projektų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
baisiausiai ir daugiausiai tersia tie kas turi daugiausia pinigu. per UK rode TV viena laida, kad pvz zemeje jei visi gyventu taip gerai kaip JAV, tai reiketu 4 planetu, jei visi taip gerai gyventu kaip britai, tai reiektu 2 planetu, kad patenkinti visus tu zmoniu poreikius. :). taigi norint sumazinti tarsa, reikia arba visus nuskurdinti, kad naudotu tuos pacius irankius ir daiktus 20 metu :D arba sumazinti zmoniu skaiciu, o nei JAV nei ES nei kinija to nenori, visi iesko tik darbuotoju trukumais skundziasi, visi nori namu, butu nuomai, visi nori kas met vis nauju telefonu pc, kelioniu ir t.t. tad anskciau ar veliau bus ragas...nebent greitai marse gyvens tik elitas...

tik

tik portretas
kas liecia es prognozes tai badas bus tik ne del grudu tenevaro proponesamoniu nes vksta globalkaras kur naudojamos visos priemones o maista jav vezamas i pozemius ir 1 pagal svaba tai nukentes tankiai apgyventos dykumos ir rajonai priklausantys nuo kitu malones kurios nebus samoningai ir ta matome o australija su kanada tai atvyras konclageris koki nori paversti visus bet jiems nepavyks nes europa ne jav ir ne aborigenai o is pozemiu iskrapstysim nepasisleps===

tik

tik portretas
nepudrinkit zmonems smegenu su atsilmais nes patys ir apsikot herpiu antenomis raketomis ir karais uzterse vandenynus zeme ora tai karo pramone jai siand ien londone 40c tai afrikoje bus 50 ir cia ne nuo buliu bezdeimo o nuo visos technikos varomos degalais kurie ir isskyria si karsti o salos tegul pasimeldzia kad si homsetona Dievas greiciau nubaustu nes tai visos zemes problema===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių