PSO ekspertai atvyko į Kinijos Uhano miestą

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų komanda ketvirtadienį atvyko į Kinijos centrinėje dalyje esantį Uhano miestą pradėti smarkiai politizuoto tyrimo, per kurį aiškinsis pandeminio koronaviruso kilmę.

Tuo metu Kinija pranešė apie pirmąjį per aštuonis mėnesius mirties nuo koronavirusinės infekcijos atvejį. 

Dešimt mokslininkų, kurių misijos buvo laukiama daug mėnesių, prieš pradėdami darbą Uhane turės dvi savaites praleisti karantine.  

Naujasis koronavirusas pirmiausia buvo aptiktas Uhano mieste praėjusių metų pabaigoje. Užkratas greitai išplito už Kinijos sienų, visame pasaulyje sukeldamas chaosą ir paralyžiuodamas ekonomikas. Per kiek daugiau nei metus nuo COVID-19 pasaulyje mirė beveik 2 mln. žmonių.

Valstybinio transliuotojo CGTN parodytame reportaže buvo matyti lėktuvas, iš Singapūro atskraidinęs PSO ekspertus, kuriuos pasitiko apsauginius kostiumus dėvėję kinų pareigūnai 

Ekspertai savo misiją pradeda, kai Kinijos šiaurėje daugiau kaip 20 mln. žmonių vėl gyvena karantino sąlygomis, o vienoje iš provincijų paskelbta ekstremalioji padėtis, šalyje vėl sparčiai gausėjant užsikrėtimo atvejų. Kelis ankstesnius mėnesius sergamumas COVID-19 Kinijoje buvo palyginti mažas. 

Kinijai pavyko suvaldyti pirminį COVID-19 protrūkį įvedus virtinę griežtų karantinų ir vykdant masines testavimo kampanijas. Tačiau ketvirtadienį Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija pranešė apie 138 naujus užsikrėtimo atvejus – daugiausiai per parą nuo praeitų metų kovo.

Viruso židiniai Kinijoje yra maži, palyginti su daugeliu kitų šalių, besigrumiančių su smarkiai išaugusiu sergamumu ir rekordiniu mirštamumu. Tačiau pirmas mirties atvejis per aštuonis mėnesius, užfiksuotas rytinėje Hebėjaus provincijoje, sukėlė aliarmą Kinijoje.   

Pekinas skuba likviduoti vietinius židinius artėjant kinų Naujiesiems metams pagal Mėnulio kalendorių. Įprastai šios šventės metu šimtai milijonų kinų keliauja aplankyti artimųjų ir draugų.

Apie naujausią paciento mirtį nebuvo pateikta jokių detalių, išskyrus faktą, kad šis žmogus mirė Hebėjaus provincijoje, kur vyriausybė yra įvedusi griežtą karantiną keliuose miestuose.

Šiaurės rytinė Heilongjdzango provincija trečiadienį paskelbė „ekstremaliąją padėtį“ ir nurodė savo 37,5 mln. gyventojų neišvykti iš provincijos, išskyrus pačius būtiniausius atvejus. Regione taip pat buvo uždrausta būriuotis viešose vietose.

Žemyninėje Kinijoje koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirčių nebuvo registruojama nuo praeitų metų gegužės. Oficialūs duomenys rodo, kad šalyje iki šiol mirė 4 635 žmonės, kuriems buvo nustatyta koronaviruso infekcija.


Šiame straipsnyje: PSOKinijakoronaviruso kilmė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių