Prorusiški separatistai teigia, kad Šiaurės Korėja pripažino jų vadinamąsias respublikas

Prorusiški separatistai Rytų Ukrainoje trečiadienį pareiškė, kad Šiaurės Korėja pripažino jų pasiskelbusias vadinamąsias Donecko ir Luhansko liaudies respublikas.

Praėjusio mėnesio pabaigoje tą patį padarė Rusijos sąjungininkė Sirija ir pati Rusija prieš pat vasario 24 d. pradėdama karinę operaciją Ukrainoje, sakė jie.

Separatistų atstovybė Maskvoje „Telegram“ kanale paskelbė nuotrauką, kurioje matyti, kaip jos vadinamoji ambasadorė Olga Makejeva gauna, kaip ji sakė, Šiaurės Korėjos ambasadoriaus Sin Hong Cholo pripažinimo raštą. Prieš tai Donecko separatistų lyderis Denisas Pušilinas paskelbė, kad Pchenjanas pripažino darinį. „Donecko liaudies respublikos tarptautinis statusas toliau auga“, – sakė jis. „Tai nauja mūsų diplomatijos pergalė“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Vėliau kitos Rytų Ukrainos separatistinės pasiskelbusios Luhansko liaudies respublikos atstovas taip pat sakė, kad ją pripažino Šiaurės Korėja. Kol kas Šiaurės Korėjos komentarų nebuvo.

Doneckas ir kaimyninis Luhanskas yra Donbaso anglių regione Rytų Ukrainoje. Nuo 2014 metų šį regioną iš dalies kontroliuoja prorusiškos pajėgos, tai sutapo su Rusijos įvykdyta Ukrainos Krymo pusiasalio aneksija. 2022 m. puolimą Rusija iš dalies teisina poreikiu apsaugoti du separatistinius subjektus.

Donecko separatistai antradienį atidarė savo „ambasadą“ Maskvoje ir jau tuomet pareiškė, kad derasi su Šiaurės Korėja dėl galimo pripažinimo. Separatistų pareigūnai jau seniai sako norintys, kad jų regionai galiausiai prisijungtų prie Rusijos. Tačiau jų užsienio reikalų ministerijos vadovė Natalija Nikanorova antradienį sakė, kad pagrindinis tikslas – „išlaisvinti respubliką“. „Po to bus referendumas“, – sakė ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių