Premjeras: Švedija negali įvykdyti kai kurių Turkijos reikalavimų dėl jos stojimo į NATO

Turkija, kuri jau kelis mėnesius blokuoja Švedijos ir Suomijos paraiškas dėl narystės NATO, iškėlė keletą reikalavimų, kurių Stokholmas negali priimti, sekmadienį pareiškė Švedijos ministras pirmininkas.

„Turkija patvirtino, kad padarėme tai, ką sakėme padarysią, tačiau ji taip pat sako, kad nori dalykų, kurių mes negalime ir nenorime jai suteikti“, – sakė Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas) per saugumo konferenciją, kurioje dalyvavo ir NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

„Esame įsitikinę, kad Turkija priims sprendimą, tik nežinome kada“, – teigė jis ir pridūrė, kad tai priklausys nuo Turkijos vidaus politikos ir „Švedijos gebėjimo parodyti savo rimtumą“.

Stokholmas ir Helsinkis, reaguodami į praėjusių metų vasarį pradėtą Rusijos invaziją į Ukrainą, nutraukė dešimtmečius trukusį karinio neprisijungimo principą ir pateikė prašymą prisijungti prie JAV vadovaujamo gynybos aljanso.

Tačiau Turkija atsisakė patvirtinti jų pasiūlymą, kol abi šalys nesiims atitinkamų veiksmų, įskaitant prisijungimą prie Turkijos kovos su uždraustais kurdų kovotojais.

Dauguma Ankaros reikalavimų yra susiję su Švedija, nes pastaroji palaiko glaudesnius ryšius su kurdų diaspora.

Suomijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad jo šalis įstos į NATO tuo pačiu metu kaip ir jos kaimynė.

„Suomija neskuba įstoti į NATO taip stipriai, kad negalėtume laukti, kol Švedijai bus uždegta žalia šviesa“, – sekmadienį vykusioje konferencijoje žurnalistams sakė Pekka Haavisto (Peka Havistas).

Gruodžio pabaigoje Turkija pagyrė Švediją už reagavimą į jai susirūpinimą keliančius saugumo klausimus, tačiau pabrėžė, jog reikia dar daugiau, kad Ankara visiškai paremtų įstrigusią Stokholmo paraišką dėl narystės Aljanse.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip nors švedai

Kaip nors švedai portretas
susitars su sultonu,patikėk,vatinka.

Erdoganas

Erdoganas portretas
nori kad Sverige išduotu JAV globojamus teroristus, kurie už Sverigu ir JAV pinigus organizavo ir vykdė karinį perversmą Turkijoje, norėdami nuversti teisėtą prezidentą ir kaip ir Lietuvoje paskirti marionete.

O PRISEIS SUŽINOTI. KITAIP ATEIS TIPAS ERDOGANAS

O PRISEIS SUŽINOTI. KITAIP ATEIS TIPAS ERDOGANAS portretas
Iš3,14s ir vardo nepaklaus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių