Prancūzijos kraštutiniai dešinieji džiaugiasi sėkme vietos valdžios rinkimuose

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų Nacionalinis frontas (FN) sudavė skaudų smūgį valdantiesiems socialistams, kai net keli jo kandidatai užėmė lyderių pozicijas po pirmojo vietos rinkimų rato.

Pagrindinė opozicinė centro dešiniųjų partija UMP taip pat džiaugėsi „didžiule pergale“, kai buvo paskelbti pradiniai duomenys, kurie parodė, kad jai buvo sėkmingi šie rinkimai, vykę tokiu metu, kai prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) populiarumas yra rekordiškai smukęs, visuomenei piktinantis dideliu nedarbu ir beveik nuliniu ekonomikos augimu.

Remiantis vidaus reikalų ministerijos paskelbtais preliminariais rezultatais, UMP su sąjungininkėmis visoje šalyje surinko 47 proc. balsų, tuo tarpu socialistai ir jų politiniai sąjungininkai gavo 38 proc. balsų, o FN atiteko 5 proc. - gerokai daugiau nei 2008-ųjų municipaliniuose rinkimuose, kai už jį balsavo vos 0,9 proc. rinkėjų.

Antiimigraciniam, euroskeptiškam FN vadovaujanti Marine Le Pen (Marin Le Pen) džiaugėsi, jog tokie rezultatai yra jos partijos „išskirtinis vintažas“, ir sakė, kad šie rinkimai žymi „politinės arenos bipoliarizacijos pabaigą“.

Nors buvo prognozuota, kad FN gerai pasirodys šiuose rinkimuose, pirmojo rato rezultatai šiai partijai yra kur kas geresni nei tikėtasi.

Kraštutinių dešiniųjų kandidatai surinko daugiausiai balsų keliuose svarbiuose miestuose ir miesteliuose, o tai jiems suteikia daugiau šansų tikėtis pergalės antrajame rinkimų rate kovo 30 dieną.

Buvusiame angliakasių mieste Henen Bomone Prancūzijos šiaurėje Steeve’as Briois (Stivas Brijua) žengė dar toliau ir surinkęs absoliučią daugumą - 50,3 proc. - balsų iškovojo pergalę jau pirmajame rinkimų ture.

Pagal Prancūzijos vietos rinkimų taisykles, kandidatas, gavęs daugiau nei 50 proc. balsų, skelbiamas nugalėtoju, ir antro rinkimų rato nebereikia.

FN tikisi po antrojo rato gauti 10-15 vidutinio dydžio miestų merų postus. Tai būtų rekordinis pasiekimas šiai partijai, kurios ankstesnis geriausias rezultatas buvo keturi merų postai, iškovoti 1997-ųjų rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių