Prancūzija: ES galėtų priimti biudžetą, apeidama oponentų pastangas jį užblokuoti

Europos Sąjunga svarsto „praktinius sprendimus“, siekdama išspręsti aklavietę dėl Bendrijos biudžeto ir koronaviruso paveiktos ekonomikos gaivinimo plano, tačiau galėtų juos priimti ir nepaisydama Vengrijos, Lenkijos ir Slovėnijos prieštaravimų, trečiadienį pareiškė Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as (Klemanas Bonas).

„Kadangi ES pirmininkauja Vokietija, ieškome praktinių sprendimų“, – sakė jis senatoriams Paryžiuje ir pridūrė: „nagrinėjame, kaip kraštutiniu atveju galėtume tęsti be šalių, blokuojančių“ susitarimą.

Vengrija ir Lenkija pirmadienį užblokavo Europos Sąjungos 2021–2027 metų 1,8 trln. eurų vertės biudžeto ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketo patvirtinimą dėl siūlymo susieti finansavimą su tuo, kaip valstybės narės laikosi teisinės valstybės ir demokratijos principų. 

Budapeštas ir Varšuva nerimauja, kad tai leistų ES institucijoms vienašališkai spręsti, ar vyriausybės laikosi Europos demokratinių normų.

Nors Slovėnija nevetavo biudžeto, šios šalies ministras pirmininkas Janezas Janša išreiškė palaikymą Lenkijai ir Vengrijai ir savo laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui (Šarliui Mišeliui) pažymėjo, kad politinė institucija neturėtų spręsti ginčų dėl teisės viršenybės.

Anot C. Beaune'o, ES pareigūnai išnagrinės galimybę „patikslinti“ teisės viršenybės laikymosi reikalavimą, „bet tikrai jo nekvestionuos, nes ant kortos pastatytos mūsų vertybės ir mūsų europietiškas projektas“.

„Europa negali būti laikoma įkaite kelių vyriausybių, nenorinčių judėti į priekį ir negerbiančių mūsų politinio projekto pamatų“, – perspėjo prancūzų ministras.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vot cia tai demokratija.. Nebuciuoji pyderams subines - negausi pinigu nors ir mokejai saziningai mokescius. ES-- slyksti Sovietu Sojuzo kopija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių