Portugalijos parlamentas žengė pirmą žingsnį eutanazijos legalizavimo link

Portugalija žengė svarbų žingsnį, siekiant eutanazijos dekriminalizavimo, ketvirtadienį įstatymų leidėjams per pirmąjį svarstymą pritarus penkiems dabar galiojančio įstatymo pakeitimams.

Prieš dvejus metus ši iniciatyva buvo atmesta nedideliu balsų skirtumu, tačiau šį kartą pataisos projektas veikiausiai bus priimtas praėjusį spalį per rinkimus daugumą parlamente užsitikrinusių socialistų balsais.

Valdančiosios Socialistų partijos siūlomai pataisai, apibrėžiančiai „specialias sąlygas, kai už eutanazijos atlikimą nėra baudžiama“, pritarė 127 parlamento nariai iš 230. Dar 86 nariai balsavo prieš ir 10 balsuodami susilaikė.

„Patraukimas baudžiamojon atsakomybėn už pagalbą nepagydoma liga sergančiam pacientui yra tam tikra netolerantiškumo forma“,  – per diskusijas sakė socialistų parlamentarė Isabel Moreira (Izabel Moreira).

Panašiems pasiūlymams, gautiems iš radikaliojo Kairiųjų bloko (Bloco de Esquerda), partijos „Žmonės, gyvūnai, gamta“, Žaliųjų partijos bei vieno liberalų deputato, taip pat buvo pritarta.

Prieš visas šias įstatymo pataisas balsavo dauguma pagrindinės opozicinės centro dešiniųjų Socialdemokratų partijos parlamentarų, taip pat Komunistų partijos, dešinės pakraipos mažumų partijos CDS-PP atstovai ir vienintelis kraštutinis dešinysis.

Dabar visi šie pasiūlymai bus sujungti į vieną įstatymo projektą ir pateikti paskutiniam balsavimui; jis turėtų įvykti dar iki vasaros.

Įstatymą dar turės pasirašyti veto teisę turintis prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza), kol kas viešai neišsakęs savo pozicijos šiuo klausimu.

Kol kas Belgija, Liuksemburgas ir Nyderlandai yra vienintelės trys eutanaziją legalizavusios Europos valstybės.

Protestas

Parlamente prasidėjus siūlomų pataisų nagrinėjimui, protestuoti prie jo rūmų susirinko šimtai prieš eutanaziją pasisakančių žmonių.

„Taip – gyvenimui, ne – mirčiai“, – skandavo protestuotojai, laikydami plakatus su tokiais užrašas kaip „Pirmiausiai – gyvybė“ arba „Ne žudyk, o gydykl!“

Katalikų Bažnyčios atstovai Portugalijoje agitavo savo tikinčiuosius ir kitų religijų atstovus nepritarti eutanazijos įteisinimui.

Kitaip nei 2018 metais, kai eutanazijos legalizavimo klausimas parlamente buvo nagrinėjamas pirmą kartą, Bažnyčia ragino šiuo klausimu surengti referendumą, tikėdamasi, kad dauguma rinkėjų nepritars galimybei numirti su pagalba.

Drauge su Bažnyčia eutanazijos įteisinimui nepritaria ir kelios gydytojus bei slaugytojus atstovaujančios organizacijos.

Nepritaria ir Gyvybės mokslų etikos nacionalinė taryba, nuo parlamento nepriklausoma konsultacinė institucija, besipriešinanti bet kokiems mėginimams pakeisti dabartinį įstatymą, jau dabar leidžiantį medikams tam tikrais atvejais nutraukti gydymą.

Paskutinė visuomenės apklausa dėl eutanazijos Portugalijoje buvo atlikta 2017 metais. Tuomet už eutanaziją pasisakė 46,1 proc. apklaustųjų, 27,4 pasisakė prieš.

Dar 44,1 proc. rinkėjų pasisakė už referendumo šiuo klausimu organizavimą, o jam nepritarė 32,7 proc. apklaustųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių