Popiežius perspėja, kad Irano ir JAV konfrontacija gali peraugti į platesnį konfliktą

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį paragino JAV ir Iraną elgtis santūriai ir perspėjo, kad abiejų šalių kariniai veiksmai prieš vienos kitos taikinius galėtų peraugti į „platesnį konfliktą“ Vidurio Rytuose.

„Itin didelį nerimą kelia signalai iš viso regiono, siunčiami paaštrėjus įtampai tarp Irano ir Jungtinių Valstijų“, – pabrėžė popiežius, sakydamas metinę kalbą Vatikano diplomatams.

Iranas trečiadienį paleido 22 balistines raketas į Irako bazės, naudojamas amerikiečių ir kitų užsienio valstybių pajėgų. Tokį žingsnį Teheranas žengė reaguodamas į vieno įtakingo iraniečių generolo nužudymą per praėjusią savaitę surengtą JAV antskrydį.

Šios atakos „visų pirma grasina pakenkti laipsniškam Irako atstatymo procesui bei paruošti dirvą platesniam konfliktui, kurio visi mes norėtume išvengti“, teigė Pranciškus.

„Todėl vėl raginu, kad visos suinteresuotosios šalys, užuot eskalavusios konfliktą, palaikytų gyvą dialogo bei savitvardos liepsną, visapusiškai laikydamosi tarptautinės teisės“, – pridūrė pontifikas.

Argentinietis popiežius taip pat griežtai pasmerkė tarptautinės bendruomenės „bendrą abejingumą“ Jemenui, išgyvenantį „vieną rimčiausių pastarojo meto humanitarinių krizių“. Šventasis Tėvas perspėjo, kad lygiagrečiai vykstantis konfliktas Libijoje sudarė palankias sąlygas prekybai žmonėmis.

Kalbėdamas apie Siriją, jis paragino ieškoti „toliaregiškų sprendimų“ šiai karo draskomai šaliai, taip pat padėkojo Jordanijai ir Libanui už pabėgėlių priėmimą.

Tačiau Pranciškus įspėjo, kad rūpinimosi pabėgėliais našta kelia įtampą Libane ir kitose regiono valstybėse, „kylant dar didesniam pavojui trapiam Vidurio Rytų stabilumui“.

Libaną, kuris teigia priėmęs apie 1,5 mln. sirų pabėgėlių, nuo spalio krečia precedento neturintys antivyriausybiniai protestai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baba

Baba portretas
Oho..naujas.politikos.apzvalgininkas?

...

... portretas
Che: „Todėl vėl raginu, kad visos suinteresuotosios šalys, užuot eskalavusios konfliktą, palaikytų gyvą dialogo bei savitvardos liepsną, visapusiškai laikydamosi tarptautinės teisės“ - LABAI jūsų dievas laikėsi tarptautinės teisės kai jūs jo vardu Kryžiaus žygius organizavot.

baznycioje tegul iveda tvarka

baznycioje tegul iveda tvarka portretas
o po to pasauli mokina.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių