Popiežius: moterys turi teisėtų reikalavimų dėl teisingumo ir lygybės

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus antradienį sakė, kad moterys turi „teisėtų reikalavimų“ dėl didesnio teisingumo ir lygybės Katalikų Bažnyčioje, bet nedeklaravo pritarimo bendresniems savo paties vyskupų raginimams pripažinti, kad reikia „neišvengiamos permainos“ skiriant joms vadovaujamus vaidmenis.

Pranciškus paskelbė dokumentą, kurį įkvėpė 2018-ųjų spalį įvykęs pasaulio vyskupų susitikimas dėl geresnio dvasinio darbo su jaunais nūdienos katalikais. Susitikimo metu buvo reikalaujama didesnių teisių moterims, o baigiamajame vyskupų dokumente būtinybė moterims užimti atsakingus ir su sprendimų priėmimu susijusius postus Bažnyčioje buvo pavadinta privalomu teisingumu.

Savo ilgame dokumente „Kristus gyvas“ Pranciškus tokios išvados neparemia. Jis tik sako, kad Bažnyčia, įsiklausanti jaunimo pageidavimų, privalo būti atidi moterų „teisėtiems reikalavimams“ dėl lygybės ir teisingumo, ir geriau parengti vyrus ir moteris, turinčius lyderystės potencialo.

„Gyvoji Bažnyčia gali pažvelgti atgal į istoriją ir pripažinti nemažą vyrų autoritarizmo, dominavimo, įvairių pavergimo formų, išnaudojimo ir seksistinio smurto dalį, – rašo Pranciškus. – Su šiuo požiūriu ji gali paremti raginimą gerbti moterų teises ir pasiūlyti tvirtą paramą didesniam abipusiškumui tarp vyrų ir moterų, tuo pačiu nesutikdama su viskuo, ką siūlo kai kurios feministinės grupės.“

Dokumentas – apaštališkasis paraginimas – apima daug įvairių temų, aktualių šiandienos jaunimui. Jame pažymima, kad daugelis jaučiasi atitolę nuo Bažnyčios dėl jos seksualinių ir finansinių skandalų, ir patys kenčia nuo neišsakytų išnaudojimo, konflikto ir nevilties formų.

Nemaža dokumento dalis skirta skaitmeninio pasaulio pažadams ir pavojams. Jame raginama skubiai reformuoti katalikiškas mokyklas ir jaunimo programas, nurodant, kad jos dažnai didžiausią dėmesį skiria savisaugai ir jaunimo apsaugojimui nuo išorės klaidų, ir yra atitrūkusios nuo jaunimo gyvenimo realybės.

„Kartais bandydami plėtoti gryną ir tobulą dvasinį darbą su jaunimu, pažymėtą abstrakčiomis idėjomis, apsaugotą nuo pasaulio ir neturinčią jokių kliaučių, galime paversti Evangeliją nuobodžiu, beprasmiu ir nepatraukliu teiginiu, – rašo pontifikas. – Toks dvasinis darbas su jaunimu galiausiai visiškai išstumiamas iš jaunimo pasaulio ir tinka tik elitiniam krikščionių jaunimui, kuris mato save kaip kitokį, gyvendamas tuščioje ir neproduktyvioje izoliacijoje.“

Dokumente pripažįstama seksualumo, kaip jaunimo raidos dalies, svarba. Bet terminas „homoseksualumas“ 299 pastraipų paraginime yra pavartotas tik kartą. Dokumente nekartojamos 2018-ųjų spalio sinodo galutinio dokumento formuluotės, kuriomis raginama nuodugniau antropologiškai, teologiškai ir ganytojiškai studijuoti seksualumą ir seksualinius polinkius.

Perspėja dėl melagingų naujienų

Internete skleidžiamos „melagingos naujienos“ kursto neapykantą ir formuoja išankstinius nusistatymus, antradienį pareiškė popiežius Pranciškus, perspėdamas, kad mūsų kultūra „prarado teisybės pojūtį ir iškraipo faktus, kad jie atitiktų tam tikrus interesus“.

Šį perspėjimą pontifikas paskelbė savo laiške viso pasaulio jaunimui, parašytame po praėjusį spalį vykusios Vyskupų sinodo asamblėjos jaunimo tema.

„Skaitmeniniame pasaulyje veikia didžiuliai ekonominiai interesai, galintys rafinuotai pasinaudoti subtiliomis invazinėmis kontrolės formomis, kuriantys manipuliavimo sąmone ir demokratiniu procesu mechanizmus“, – rašė popiežius.

Socialiniai tinklai skatina panašiai mąstančių žmonių burbulus, trukdydami jiems diskutuoti, nurodė pontifikas.

„Tokie uždari ratai palengvina melagingų naujienų ir neteisingos informacijos platinimą, formuoja išankstinius nusistatymus ir kursto neapykantą“, – sakė Pranciškus.

Iš Argentinos kilęs popiežius laiške pacitavo vieną katalikų paauglį ir interneto vartotoją Carlo Acutis (Karlą Akutį), mirusį nuo leukemijos 2006 metais.

„Jis matė, kad daug jaunų žmonių, norinčių išsiskirti iš kitų, realybėje galiausiai tampa tokiais kaip visi. Jie siekia tikslų, kuriuos jiems užbrėžė įtakingieji, pasinaudodami vartotojiškumo ir  dėmesio atitraukimo mechanizmais“, – tęsė pontifikas savo laiške.

„Kaip sakė Carlo, rezultatas – kad „visi gimsta kaip originalai, bet daugelis žmonių miršta kaip fotokopijos“. Neleiskite, kad tai atsitiktų jums!“, – rašoma popiežiaus laiške.

„Iš tiesų, skaitmeninė aplinka yra vienatvės, manipuliacijų, išnaudojimo ir smurto (aplinka)... blokuojanti autentiškų ryšių tarp asmenų plėtrą“, – nurodė Šventasis Tėvas.

Daug temų apimančiame laiške pontifikas taip pat perspėjo dėl populistų politikų vis dažniau pasitelkiamo istorinio revizionizmo.

„Jeigu kas nors liepia jauniems žmonėms ignoruoti savo istoriją, nepaisyti vyresniųjų patirties, niekinti praeitį ir laukti jo siūlomos ateities, ar nelengva juos (jaunus žmones) tada vedžioti taip, kad jie darytų, kas liepta? – klausė jis. -  Jam reikia, kad jaunimas būtų lėkštas, neturintis šaknų ir nepasitikintis, kad jie (jauni žmonės) tikėtų tik jo pažadais ir veiktų pagal jo planus.“

Sinodas pripažino, kad daugelio jaunų žmonių gyvenime Bažnyčia yra praradusi svarbą ir dažnai yra vertinama kaip  „nepatogumas ar net dirgiklis“, rašė popiežius.

Pasak jo, tam yra gerai suprantamų priežasčių, įskaitant „lytinius ir finansinius skandalus; dvasininkų nepasiruošimą padėti veiksmingai spręsti opias jaunimo problemas... krikščionių bendruomenėje jaunimui skirtą pasyvų vaidmenį“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių