Popiežius mazgojo kojas jauniems nusikaltėliams

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį pasiryžo viename Romos kalėjime plauti kojas 12 jaunų nusikaltėlių, tarp kurių yra viena musulmonė, taip pirmą kartą atlikdamas šį tradicinį priešvelykinį ritualą kaip pontifikas.

Didžiojo ketvirtadienio mišias popiežius Pranciškus laikė Romos priemiestyje esančiame jaunimo kalėjime „Casal del Marmo“, o ne Laterano šv.Jono bazilikoje, kur jos tradiciškai vykdavo, - tai laikoma dar vienu ženklu, kad pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs pontifikas yra linkęs keisti Velykų papročius.

Pasak vietos kalėjimo kontrolieriaus Angiolo Marroni (Andžiolo Maronio), tarp 12 jaunuolių - šis skaičius simbolizuoja 12 Jėzaus Kritaus apaštalų - yra dvi merginos: viena italė katalikė ir viena serbė musulmonė.

Kojų plovimas per Didžiojo ketvirtadienio mišias yra tradicija, grindžiama tikėjimu, kad Jėzus Kristus prieš Paskutinę vakarienę nukryžiavimo išvakarėse nuplovė kojas savo apaštalams.

Vatikanas anksčiau pranešė, kad popiežiaus aukojamose Paskutinės vakarienės mišiose dalyvaus 35 kaliniai vaikinai ir 11 kalinamų merginų nuo 14 iki 21 metų amžiaus.

Dauguma to kalėjimo kalinių yra gimę užsienyje, musulmonai ar ateistai.

12 kalinių, kuriems popiežius nuplaus kojas, bus atrinkti skirtingų pilietybių ir religinių įsitikinimų.

Anksčiau vietos kapelionas Gaetano Greco (Gaetasn Grekas) interviu Vatikano raidijui sakė, kad 16 val. 30 min. (18 val. 30 min.) pradėti planuotos apeigos bus „geras ženklas jų gyvenimuose“, ir pridūrė : „Nėra geresnio būdo parodyti savo tarnystę mažiausiems,  patiems nelaimingiausiems“.

Senųjų tradicijų puoselėtojams gali nepatikti, kad tarp 12-os atrinktųjų yra moterų, nes jie akcentuoja, kad visi Jėzaus mokiniai buvo vyrai

Dar anksčiau per mišias Šv.Petro bazilikoje 76-erių pontifikas kunigus paragino užbaigti „sielų paieškas“ ir „savistabą“.

„Mes turime išeiti ... į priemiesčius, kur yra kenčiančių, kraujo liejimo, aklųjų, laukiančių praregėjimo, ir kalinių, kuriuos užvaldė blogio mokytojai“, - sakė 76 metų argentinietis per mišias Šv.Petro bazilikoje.

Kalbėdamas apie šventintą aliejų, naudojamą teikiant sakramentus, popiežius sakė, kad jis yra skirtas visuomenės „pakraščiams“ - „neturtingiesiems ir kaliniams, tiems kurie yra prislėgti sielvarto ir vieniši“.

Pradėdamas savo pontifikatą Pranciškus ragino pastaraisiais metais skandalų sukrėstą Romos Katalikų Bažnyčią būti atviresne ir socialiai aktyvesne.

Per pirmąsias savo pontifikato savaites jis neįprastai pakeitė Vatikano įvaizdį, tačiau jam dar reikės spręsti didžiules Bažnyčiai iškilusias problemas, įskaitant Vatikano biurokratinio aparato ir banko reformas.

Buvęs Buenos Airių arkivyskupas Jorge Mario Bergoglio (Chorchė Marijo Bergoljas) Argentinoje garsėjo kaip aktyvus silpniausių socialinių sluoksnių gynėjas, taip pat išsiskyrė savo kukliu gyvenimo būdu ir dėmesiu skurdžiausiems rajonams.

Didįjį Ketvirtadienį Bažnyčia prisimena kaip dieną, kai Jėzus įsteigė kunigystę, pakvietęs apaštalus tęsti jo veiklą, ir Eucharistiją. Juo prasideda keturių dienų  bažnytinės apeigos, kurių kulminacija - Velykos, didžiausia krikščionių šventė, mininti Jėzaus Kristaus prisikėlimą.

Penktadienį Pranciškus Šv.Petro bazilikoje primins Viešpaties kančios istoriją, o paskui vadovaus Kryžiaus kelio procesijai prie Koliziejaus, kur Romos imperijos laikais buvo nukankinta tūkstančiai krikščionių.

Šiemet Kryžiaus kelio apmąstymus parašė du jauni libaniečiai, vadovaujami maronitų patriarcho Besharos Rai (Bešaros Rajaus), kuriam šią užduotį prieš atsistatydindamas skyrė Pranciškaus pirmtakas Benediktas XVI.

Benediktas XVI, kuris atrodė silpnos sveikatos, pernai apeigoms vadovavo iš po baldakimo prie Koliziejaus, o 76 metų Pranciškus šiemet turėtų dalyvauti procesijoje ir net dalį kelio nešti ant pečių medinį kryžių.

Šeštadienį pontifikas dalyvaus vakarinėse Velyknakčio mišiose Šv.Petro bazilikoje. Vatikanas dar nepaskelbė, ar Pranciškus tęs tradiciją per tas pamaldas pakrikštyti aštuonis suaugusius atsivertėlius.

Sekmadienį popiežius, kuris yra pirmasis po beveik 1 300 metų Katalikų Bažnyčios vadovas, kilęs ne iš Europos, priešais dešimtis tūkstančių maldininkų Šv.Petro aikštėje aukos Velykų mišias, o vėliau paskelbs palaiminimą „Miestui ir pasauliui“ (Urbi et orbi).

Trečiadienį, per pirmąją savo bendrąją audienciją, pontifikas paragino 1,2 mlrd. pasaulio katalikų artimiausiomis dienomis kreiptis į „paklydusias avis“.

„Didžioji savaitė reikalauja iš mūsų peržengti save ir pasirūpinti kitų poreikiais: tų, kurie ilgisi užjaučiančio išklausymo, tų, kuriems reikia paguodos ar pagalbos“, - sakė Pranciškus tūkstančiams tikinčiųjų, susirinkusių Vatikano Šv.Petro aikštėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
kazkokios kvailystes- visai kaip garliavoje, klonio gatveje

Kronika pirmam

Kronika pirmam portretas
Tu esi idiotas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių