Politinei krizei Makedonijoje įveikti – rinkimai 2016-ųjų pradžioje

  • Teksto dydis:

Makedonijos politiniai lyderiai antradienį sutarė rinkimus rengti 2016 metų pradžioje, kad būtų įveikta įkyri politinė krizė, pareiškė ES plėtros komisaras Johannesas Hahnas (Johanesas Hanas).

„Sutarta iki kitų metų balandžio pabaigos surengti pirmalaikius rinkimus“, – sakė J.Hahnas žurnalistams po visą dieną trukusių susitikimų su pagrindiniais Makedonijos politikais, tarp kurių buvo ir ministras pirmininkas Nikola Grujevskis bei opozicijos lyderis Zoranas Zajevas.

Europos Sąjungos tarpininkauto susitarimo detalės, tikimasi, išryškės kitą savaitę Briuselyje, pridūrė J.Hahnas.

Makedonijoje visuotiniai rinkimai buvo pernai balandį, o kiti turėtų vykti 2018-ųjų balandį.

Turint omenyje, kad šalį ištiko didelė politinė krizė, vyriausybei ir opozicijai kaltinant vieniems kitus, nutarta rengti rinkimus pirma laiko.

Centro kairioji opozicija kaltina N.Grujevskį dėl maždaug 20 tūkst. asmenų, tarp kurių yra politikų ir žurnalistų, pasiklausymo, taip pat korupcijos, žudymo nuslėpimo ir kitų blogybių.
Konservatyvioji vyriausybė, savo ruožtu, paskelbė faktus apie opozicijos lyderį Z.Zajevą, kurį kaltina „šnipinėjimu“ ir pastangomis „destabilizuoti šalį“.

Makedonijos opozicija gegužės viduryje rengė protestus gatvėse ir mitingus šalies sostinėje Skopjėje – reikalauta premjero N.Grujevskio atsistatydinimo. Nuo to laiko šimtai opozicijos šalininkų nesitraukia nuo premjero būstinės, kol jis neatsistatydins.

Ši maža rimtos politinės krizės ištikta Balkanų šalis vis dar neatsigauna po gegužės 9 dieną šiauriniame Kumanovo mieste vykusio kruvino ginkluotų vietos albanų ir policijos pajėgų susirėmimo, per kurį žuvo 18 žmonių, iš kurių aštuoni buvo policininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių