Po susirėmimų į Kosovą atvyko NATO pastiprinimas

  • Teksto dydis:

NATO pranešė, kad po jos vadovaujamų taikos palaikymo pajėgų Kosove (KFOR) susirėmimų su etninių serbų protestuotojais į šią provinciją pirmadienį atvyko pirmieji Aljanso pastiprinimo daliniai.

Po to, kai po ginčytinų vietos rinkimų šiaurinėje Kosovo dalyje praėjusią savaitę kilo smurto protrūkis, per kurį buvo sužeista 30 KFOR karių, NATO praeitą savaitę paskelbė į šalį siunčianti dar apie 700 karių.

Didžiąją dalį pastiprinimo sudaro apie 500 Turkijos karių, kurie bus dislokuoti Kosove tiek, kiek reikės, sakoma NATO pareiškime.

Be to, įspėtas papildomas tarptautinis rezervinių pajėgų batalionas, kad prireikus jis būtų pasirengęs sustiprinti NATO vadovaujamą KFOR taikos palaikymo misiją.

Kosovo etninės serbų mažumos protestai įsiplieskė balandį, po to, kai po plačiai boikotuotų vietos rinkimų šiaurinėse vietovėse valdžia paskyrė etninių albanų merus.

Praėjusį pirmadienį 30 KFOR karių buvo sužeisti per susirėmimus su akmenis, butelius ir Molotovo kokteilius mėčiusiais demonstrantais. Etniniai serbai pareikalavo išvesti Kosovo specialiąsias policijos pajėgas ir etninių albanų merus, kurių jie nelaiko savo tikraisiais atstovais.

Apie šešis procentus Kosovo gyventojų, kurių dauguma yra etniniai albanai, sudarantys serbai lieka ištikimi Belgradui, ypač Kosovo šiaurėje, kur jie sudaro daugumą.

Kosovo ir Serbijos valdžia susiduria su tarptautiniu spaudimu sumažinti įtampą.

Nepriklausomybę nuo Serbijos Kosovas paskelbė 2008 metais, tačiau Belgradas ir jo sąjungininkės Kinija bei Rusija šio žingsnio nepripažįsta. NATO taikos palaikymo misijai Kosove vadovauja nuo pat savo karinės intervencijos 1999 metais.


Šiame straipsnyje: KosovasNATOsusirėmimai Kosove

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių