Po N. Pelosi vizito Kinija įveda naujus prekybos su Taivanu ribojimus

Kinija trečiadienį įvedė apribojimų vaisių ir žuvų importui iš Taivano ir sustabdė smėlio gabenimą į salą, joje apsilankius JAV Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi).

N. Pelosi, antroji eilėje perimti prezidento įgaliojimus po viceprezidento, yra aukščiausio rango renkama Amerikos pareigūnė, apsilankiusi Taivane per 25 pastaruosius metus. Jos vizitas sukėlė diplomatinę audrą.

Ji į Taivaną atskrido vėlai antradienį, po griežtų Kinijos įspėjimų, kad N. Pelosi vizitas būtų laikomas didele provokacija.

Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Kinijos muitinės administracija trečiadienį paskelbė, kad sustabdys tam tikrų citrusinių vaisių importą iš Taivano dėl esą „ne kartą“ nustatytų pernelyg didelių pesticidų likučių ir žuvų importą dėl testais nustatyto koronaviruso ant pakuočių.

Atskirame pranešime Prekybos ministerija nurodė trečiadienį sustabdysianti „natūralaus smėlio eksportą į Taivaną“, bet daugiau detalių nepateikė.

Natūralus smėlis paprastai naudojamas betono ir asfalto gamyba, o daugiausiai smėlio ir žvyro Taivanas importuoja iš Kinijos.

Priimti sprendimai atitinka „bendrą Pekino modelį“, sakė žemės ūkio analitikė Even Pay (Iven Pei) iš konsultavimo firmos „Trivium China“.

Jos teigimu, artimiausiomis dienomis galima tikėtis tolesnių prekybos žemės ūkio ir maisto produktais sutrikdymų.

„Kai išauga diplomatinė ar prekybinė įtampa, kinų reguliuotojai paprastai pradeda itin griežtai taikyti taisykles... ir ieškoti bet kokių pateisinimų prekybos draudimams“, – naujienų agentūrai AFP sakė E. Pay.

Kinija yra didžiausia Taivano prekybos partnerė ir eksporto rinka. Dvišalė prekyba pernai augo 26 proc. iki 328 mlrd. dolerių (320,8 mlrd. eurų), rodo oficialūs duomenys.

Pekinas į Taivano eksportą nusitaiko ne pirmą kartą.

2021 metų kovą Kinija uždraudė ananasų importą, priežastimi nurodydama aptiktus kenkėjus, tačiau daugelis šį žingsnį laikė politiškai motyvuotu.

Pekinas spaudimą Taivanui didina salos prezidento postą 2016 metais užėmus Tsai Ing-wen (Cai Ingven), laikančiai Taivaną de facto suverenia valstybe, o ne „vienos Kinijos“ dalimi.

Be naujausių draudimų, Kinija esą dėl taisyklių pažeidimų taip pat sustabdė kitų taivanietiškų prekių, įskaitant žuvininkystės produktus, arbatą ir medų, importą, antradienį pranešė Taibėjaus žemės ūkio taryba.

Kinijos pareigūnai taip pat paskelbė, kad planuojamos karinės pratybos naudojant kovinius šaudmenis aplink Taivaną. Salos Gynybos ministerijos teigimu, tokios pratybos kelia grėsmę svarbiems uostams ir urbanistiniams rajonams.

Kai kur Kinijos operacijų zona priartės per 20 km nuo Taivano krantų, rodo Kinijos Liaudies išvadavimo armijos pateiktos koordinatės.

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekino režimo žvanginimas ginklais suintensyvėjo valdant prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senolė

Senolė portretas
Vos paeina. O mastymas tai jau ne koks. Ten pas juos valdžioj senolių namai. Kažin ar sumastyt kažką naudingo dar sugeba. ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių