Po ginčų su ES Italija priėmė svarbų sprendimą

  • Teksto dydis:

Italijos parlamentarai patvirtino persvarstytą populistinės vyriausybės 2019 metų biudžeto projektą, kuris turėjo būti priimtas iki metų pabaigos, tačiau opozicija skundžiasi, kad projektą Italijai primetė Briuselis ir jis buvo prastumtas be svarstymo.

Prieš isteblišmentą nusistačiusio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygos“ „(Lega Nord“) koalicija pareiškė esanti patenkinta balsavimo rezultatais. Už biudžeto projektą balsavo 327 deputatai, prieš – 228, o vienas parlamentaras susilaikė.

Pagrindinės priemonės, įtrauktos į biudžeto projektą, kuriame buvo numatyta gerokai padidinti išlaidas, buvo gerokai sušvelnintos, nes vyriausybė stengėsi išvengti Europos Komisijos (EK) bausmės ir neigiamos finansų rinkų reakcijos.

Senatoriai projektą patvirtino dar praėjusią savaitę, nors tas balsavimas sulaukė daug kritikos, nes biudžetas – o vyriausybė pateikė apie 700 projekto pakeitimų – nebuvo išsamiai apsvarstytas.

Tokios kritikos nebuvo išvengta ir žemuosiuose parlamento rūmuose, nes penktadienį deputatams buvo tiesiog išdalintos biudžeto projekto kopijos ir sesija buvo nutraukta, o šeštadienį jau buvo susirinkta balsavimui.

Jeigu kitų metų biudžeto projektas nebūtų priimtas iki gruodžio 31 dienos, vyriausybė būtų buvusi priversta kas mėnesį skirti finansavimą savo darbui, naudodamasi 2018 metų biudžetu.

„Tai netiesa, kad vyriausybė sąmoningai norėjo išvengti diskusijų“, – per penktadienį įvykusią baigiamąją metų spaudos konferenciją pareiškė ministras pirmininkas Giuseppe Conte (Džuzepė Kontė), komentuodamas žinią apie tai, kad opozicinė demokratų partija dėl parlamente rengiamo balsavimo pateikė skundą Konstituciniam Teismui.

G. Conte nepriklauso nė vienai iš valdančiųjų partijų. Nuo birželio mėnesio, kuomet buvo suformuota Italijos vyriausybė, jis deda daug pastangų, siekdamas kompromisų tarp koalicijos partnerių ir tarp vyriausybės bei Briuselio.

Spalio mėnesį Europos Komisija pirmą kartą Europos Sąjungos (ES) istorijoje atmetė Italijos kitų metų biudžeto projektą, kuriame buvo numatyta gerokai padidinti išlaidas socialinėms programoms ir visų pirma užtikrinti visuotines bazines pajamas bei padidinti pensijas mažas pajamas gaunantiems žmonėms.

Tačiau praėjusią savaitę Roma sutiko sumažinti sumas, kurias buvo numačiusi skirti bazinių pajamų ir pensijų priemonėms. Dabar šalis žada kitąmet nedidinti savo milžiniškos skolos, kuri siekia net 2 trln. eurų.


Šiame straipsnyje: ItalijabiudžetasES

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "opozicija skundžiasi, kad projektą Italijai primetė Briuselis ir jis buvo prastumtas be svarstymo" - PUIKUS pretekstas It-xit'ui.

aha

aha portretas
motyvuot motyvuotiskai motyvacija.

hmm

hmm portretas
kas yra "isteblišmentas"? kai mokiaus lietuvių kalbą, to dar nebuvo.. kiek per kelis metus kalba pasikeitė :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių