Po D. Trumpo įspėjimo Indija tieks vaistus koronaviruso smarkiai paveiktoms šalims

Indija paskelbė, kad pandemijos „smarkiai paveiktoms šalims“ tieks svarbius, COVID-19 gydymui bandomus vaistus, praėjus vos keletui valandų po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas užsiminė apie „atsakomuosius veiksmus“, jei Naujasis Delis nepanaikins šių vaistų eksporto apribojimų.

Indija šeštadienį paskelbė, kad uždraudė hidroksichlorokvino eksportą. Šis nebrangus vaistas yra naudojamas maliarijos gydymui, tačiau D. Trumpas teigia, kad jis gali būti itin naudingas kovoje su naujojo koronaviruso pandemija.

„Atsižvelgiant į humanitarinius pandemijos aspektus, buvo nuspręsta, kad Indija tinkamais kiekiais eksportuos paracetamolį ir hidroksichlorokviną į visas mūsų kaimynines šalis, kurios yra priklausomos nuo mūsų pajėgumų“, – antradienį pranešė Indijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Anuragas Srivastava.

„Taip pat tieksime šiuos svarbius vaistus kelioms šalims, kurias itin smarkiai paveikė pandemija“, – pridūrė jis.

D. Trumpas savaitgalį telefonu kalbėjosi su Indijos ministru pirmininku Narendra Modžiu, prašydamas tiekti hidroksichlorokviną. Po skambučio Indijos valdžios institucijos ėmėsi peržiūrėti eksporto apribojimus.

Pirmadienį surengtoje Baltųjų rūmų spaudos konferencijoje D. Trumpas Indijai pateikė įspėjimą, jei ši nesutiktų eksportuoti maliarijos vaistų, kurie gali padėti išgydyti koronavirusą.

„Kalbėjausi su juo (N. Modžiu) sekmadienio rytą, paskambinau jam ir pasakiau, kad būtume dėkingi, jei pasidalintumėte savo atsargomis, – žurnalistams sakė D. Trumpas. – Jei jis nuspręstų nesidalinti, tai būtų gerai. Bet, žinoma, gali būti atsakomųjų veiksmų. Kodėl neturėtų būti?“

Indija pirmadienio naktį sušvelnino 14 rūšių vaistų, vitaminų ir antibiotikų eksporto apribojimus – pasaulyje buvo imta baimintis, kad Indijai įvedus apribojimus šių preparatų galimai ims trūkti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių