Pietų Korėja išbandė iš povandeninio laivo paleidžiamą balistinę raketą

Pietų Korėja trečiadienį sėkmingai išbandė iš povandeninio laivo paleidžiamą balistinę raketą, pranešė Mėlynieji rūmai (Prezidentūra), ir taip tapo tik septintąja pasaulio šalimi, turinčia šią pažangią technologiją.

Raketa buvo paleista iš naujai pradėto eksploatuoti povandeninio laivo „Ahn Chang-ho“ ir, nuskriejusi numatytą atstumą, pataikė į taikinį, teigė Mėlynieji rūmai.

Kaip pranešama, bandymą stebėjo šalies prezidentas Moon Jae-inas.

Pietų Korėja plečia savo karinius pajėgumus, siekdama atremti branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę. Šalis taip pat siekia, kad prasidėjus kariniams veiksmams operatyvinė šalies karinių pajėgų kontrolė būtų perimta iš JAV, vadovaujantis šalių saugumo aljanso sąlygomis.

Visos kitos šalys, turinčios iš povandeninių laivų paleidžiamų balistinių raketų (SLBM) pajėgumus, turi nuosavus branduolinius ginklus. Turėti SLBM yra „labai prasminga, kalbant apie įvairiakrypčių grėsmių atgrasymą“, teigė Mėlynieji rūmai.

„Jos suvaidins didelį vaidmenį savarankiškos nacionalinės gynybos srityje ir įtvirtinant taiką Korėjos pusiasalyje“, – pridūrė prezidentūra.

Laivas „Ahn Chang-ho“, pavadintas vieno nepriklausomybės aktyvisto garbei, yra šalies viduje sukurtas, dyzelinu varomas 3 tūkst. tonų svorio povandeninis laivas, kurio eksploatacija buvo pradėta praėjusį mėnesį.

Anksčiau šiais metais JAV prezidento Joe Bideno administracija atšaukė 42 metus Pietų Korėjai Vašingtono taikytą draudimą kurti raketas, kurių nuotolis viršija 800 km.

Savo ruožtu Pchenjanas jau kurį laiką siekia sukurti SLBM technologiją ir per sausį šalyje vykusį karinį paradą pristatė keturis tokius įrenginius, kuriuos valstybinė naujienų agentūra KCNA pavadino „galingiausiu ginklu pasaulyje“.

Nors Šiaurės Korėja yra paviešinusi nuotraukas iš nuosavų povandeninių bandymų, analitikai mano, kad raketos buvo paleistos iš stacionarios platformos ar povandeninės baržos, o ne iš povandeninio laivo.

Sausį per valdančiosios partijos susitikimą lyderis Kim Jong Unas teigė, kad Šiaurės Korėja baigė planus sukonstruoti branduoline energija varomą povandeninį laivą.

Nors tokio laivo eksploatacija galėtų būti pradėta tik po kelerių metų, analitikų teigimu, tai galėtų pakeisti vyraujančias tendencijas ir leistų Pchenjanui inicijuoti netikėtą povandeninę ataką, net jei būtų įveiktos šalies antžeminės pajėgos.


Šiame straipsnyje: Pietų Korėjabalistinė raketa

NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
erzina SK kuri gali irgi padaryt ta pati===========
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių