Iš pareigų traukiasi JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus pavaduotoja

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį paskelbė, kad iš pareigų traukiasi nacionalinės žvalgybos direktoriaus pavaduotoja Sue Gordon (Sju Gordon).

S. Gordon ketvirtį amžiaus dirbo Centrinėje žvalgybos valdyboje (CŽV), o po to buvo paskirta nacionalinės žvalgybos direktoriaus Dano Coatso (Deno Koutso) pavaduotoja. Jam pareiškus, kad rugpjūčio 15-ąją atsistatydins, S. Gordon turėjo tapti laikinąja nacionalinės žvalgybos direktore.

„Sue Gordon yra puiki specialistė, turinti ilgą ir nepaprastą karjerą. Pažinau Sue per pastaruosius dvejus metus ir ėmiau labai ją gerbti“, – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Sue pranešė, kad traukiasi rugpjūčio 15 dieną, tai sutampa su Dano Coatso atsistatydinimo data", – pridūrė jis.

„Žinokite, kad mūsų žmonės yra mūsų stiprybė, ir jie niekada nenuvils nei jūsų, nei tautos.

Netrukus prezidentas paskelbė, kad laikinuoju nacionalinės žvalgybos direktoriumi taps Josephas Maguire'as (Džozefas Magvairas), JAV karinio jūrų laivyno atsargos viceadmirolas ir Nacionalinio kovos su terorizmu centro (NCTC) vadovas.

„Nė neabejoju, kad jis dirbs puikiai“, – pabrėžė D. Trumpas.

JAV prezidentas gyrė 67-erių J. Maguire'o „ilgą ir nepaprastą“ karjerą kariuomenėje: jis vadovavo JAV karinio laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) 2-ajai komandai ir Karinio laivyno specialiajam karo centrui.

Tačiau S. Gordon – patyrusios, savarankiškai mąstančios aukšto rango pareigūnės – pasitraukimas bus laikomas smūgiu amerikiečių žvalgybos bendruomenei, kurią dar visai neseniai sukrėtė žinia apie D. Coatso sprendimą atsistatydinti.

S. Gordon palaikė tiek Kapitolijaus respublikonai, tiek demokratai, tačiau kritikai tvirtina, kad D. Trumpas įtariai žiūri į karjeros pareigūnus isteblišmente, kurį jis jau seniai vylėsi pakeisti pagal savo norus.

„Esu užtikrinta dėl to, ko pasiekė žvalgybos bendruomenė ir kur ji eis toliau“, – savo atsistatydinimo laiške D. Trumpui rašė S. Gordon.

„Žinokite, kad mūsų žmonės yra mūsų stiprybė, ir jie niekada nenuvils nei jūsų, nei tautos. Jūs esate gerose rankose“, – sakė ji.

Senato Žvalgybos komiteto vadovas respublikonas Richardas Burras (Ričardas Beras) savo ruožtu sakė, kad S. Gordon „užsitarnavo savo kolegų pagarbą ir susižavėjimą dėl savo patriotiškumo ir vizijos“.

Komiteto pirmininko pavaduotojas demokratas Markas Warneris (Markas Vorneris) pabrėžė, kad nacionalinės žvalgybos direktoriaus pavaduotojos pasitraukimas yra „tikra netektis“ visai bendruomenei ir šaliai.

Priešiška reakcija

„Prezidentas Trumpas nekart pademonstravo, kad, regis, jis negirdi faktų, kurie prieštarauja jo pažiūroms“, – pranešime sakė M. Warneris.

„Žvalgybos bendruomenės misija yra kalbėti tiesą valdžiai. Tačiau išstumdamas du atsidavusius valstybės tarnautojus per tiek pat savaičių prezidentas dar kartą parodė, kad nemato jokios problemos prioritetą teikti savo politiniam ego, net jei tai daroma mūsų nacionalinio saugumo sąskaita“, – pridūrė Senato Žvalgybos komiteto pirmininko pavaduotojas.

Federaliniai teisės aktai numato, kad pasitraukus nacionalinės žvalgybos direktoriui laikinuoju direktoriumi turėtų tapti jo pavaduotojas.

Praėjusį mėnesį D. Trumpas buvo paskelbęs, kad į nacionalinės žvalgybos direktoriaus postą siūlys respublikonų kongresmeną Johną Ratcliffe'ą (Džoną Ratklifą), tačiau praėjusią savaitę jis pats atsisakė siekti šių pareigų, iškilus klausimų dėl jo patirties ir kvalifikacijos.

J. Ratcliffe'ą, uolų D. Trumpo šalininką, ne itin noriai parėmė įtakingi respublikonai, o daugelis demokratų susirūpino dėl žvalgybos bendruomenės politizavimo.

Tarp D. Coatso, koordinavusio CŽV, Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) ir 15 kitų JAV žvalgybos tarnybų darbą, ir D. Trumpo ne kartą yra iškilę nesutarimų dėl įvairių klausimų.

„Buvo privilegija tarnauti su Sue Gordon vadovaujant... žvalgybos bendruomenei šiuos dvejus metus. Ji yra viziją turinti lyderė, padariusi didžiulę įtaką bendruomenei per daugiau kaip tris dešimtmečius savo tarnybos“, – pranešime sakė D. Coatsas.

„Man buvo malonu dirbti su NCTC direktoriumi Josephu Maguire'u savo lyderių komandoje ir esu pamalonintas, kad prezidentas paskelbė, jog Joe bus laikinasis nacionalinės žvalgybos direktorius. Joe padarė ilgą ir nepaprastą karjerą tarnaudamas tautai ir ypač gerai vadovaus žvalgybos bendruomenės vyrams ir moterims“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių