Pakistanas pradės pirmą per 19 metų gyventojų surašymą

  • Teksto dydis:

Pakistanas šią savaitę pradės pirmąjį per beveik du dešimtmečius visuotinį gyventojų surašymą, dėl kurio ne vienus metus ginčijosi politikai, susirūpinę savo apygardomis ir federaliniu finansavimu.

Sparčiai augantis musulmoniškas Pakistanas pagal gyventojų skaičių yra šešta valstybė pasaulyje, jame gyvena maždaug 200 mln. žmonių. Tačiau gyventojų surašymo jame nebuvo nuo 1998-ųjų, nors konstitucijoje reikalaujama juos atlikti kas dešimtmetį.

Procesas prasidės trečiadienį; surašymą atliks daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, jo metu bus panaudota 55 mln. anketų. Tai nemažas iššūkis šaliai, garsėjančiai korupcija ir neefektyvumu.

Surašymo duomenys taps pamatu politinių ribų, vietų parlamente paskirstymo ir federalinio finansavimo koregavimui, be to, leis susidaryti aiškesnį vaizdą apie religinių mažumų dydį. Be to, pirmą kartą bus suskaičiuoti transseksualūs gyventojai.

Gyventojų surašymas yra didelę įtampą keliantis klausimas ir vyksta likus metams iki parlamento rinkimų.

„Pakistanas nėra šalis su homogeniška populiacija, – sakė nevyriausybinės organizacijos „Free and Fair Elections Network“ (FAFEN) programų vadovas Muddassiras Rizvi (Mudasiras Rizvis). – Mes turime daug etninių grupių, kalbama daugiau kaip 80-čia skirtingų kalbų. Surašymas iš tiesų nustato įvairių etninių grupių politinę galią.“

Pavyzdžiui, įtakingos Pandžabo provincijos politinės pozicijos galėtų susilpnėti, jei jos gyventojų skaičius nedidėja tokiu greičiu kaip kitų provincijų.

„Politiniai veikėjai nepriima to gerai. Tai vykdoma tik įsakius ir reikalaujant Aukščiausiajam Teismui“, – sakė M. Rizvi.

Karių palyda

Trūkstant politinės valios pasirengimas buvo skubotas.

Pakistano statistikos biuras (PBS) buvo pasirengęs dešimt metų, bet vyriausybė savo leidimą davė tik mažiau nei prieš tris mėnesius, tad trūko laiko darbuotojams parengti ir partijoms bei bendruomenėms nuraminti.

„Buvo labai ribotas laikas įtraukti visus ir užtikrinti, kad visi jaustų, kaip svarbu būti suskaičiuotam“, – sakė Hassanas Mohtashami (Hasanas Mohtašamis) iš Jungtinių Tautų gyventojų fondo (UNFPA).

Daugelis Pakistane yra nepatenkinti tuo, kaip maždaug du milijonai šalyje esančių afganų pabėgėlių, kurių pilietybę sunku nustatyti dėl suklastotų dokumentų, gali pakeisti skaičius, jei jie bus surašyti kaip pakistaniečiai, priklausantys puštūnų etninei grupei.

Rečiausiai apgyvendintame Beludžistane, kuris pagal užimamą plotą yra didžiausia šalies provincija, viena nacionalistų partija atmetė gyventojų surašymą, kurį dėl puštūnų antplūdžio – iš kitų Pakistano vietų ir Afganistano – prilygino „savižudybei“, nes etniniai beludžiai esą taps mažuma savo pačių regione.

Tūkstančiai surašinėtojų

PBS dislokuos maždaug 119 tūkst. žmonių, tarp jų – 84 tūkst. surašinėtojų: mokytojų ir vietos pareigūnų, kurie eis nuo durų prie durų skaičiuodami namus ir asmenis.

Tuo tarpu įtakinga Pakistano armija paskelbė, kad gyventojų surašymui dislokuos iki 200 tūkst. karių ir kad 44 tūkst. jų tiesiogiai dalyvaus renkant duomenis ir atliks lygiagretų skaičiavimą.

PBS vyriausiasis statistikos specialistas Asifas Bajwa (Asifas Badžva) sakė, jog armija veiks kaip „stebėtoja“, kad surašinėtojai neišpūstų vietos duomenų.

„Būdamas vietos žmogus, surašinėtojas yra neatsparus spaudimui, nes visi žino, kad didesnis gyventojų skaičius virsta didesniu darbo vietų, vietų (parlamente) skaičiumi ir didesne pinigų suma provincijai“, – sakė jis ir pridūrė, kad kiekvieną surašinėtoją lydės kolega kariškis.

Tačiau tai sukėlė tam tikrą JT susirūpinimą dėl armijos, kaip lygiagrečios duomenų rinkėjos, vaidmens.

„Bet kokios kitos anketos tvarkymas surašymo metu pažeidžia konfidencialumo principą“, – sakė H. Mohtashami.

Pirmasis gyventojų surašymo etapas vyks nuo kovo 15 iki balandžio 15 dienos, o antrasis – nuo balandžio 25 iki gegužės 25 dienos. Galutinių rezultatų tikimasi liepos pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių