Oregono valstijoje ginkluoti aktyvistai užėmė draustinio administraciją

  • Teksto dydis:

Daugybė ginkluotų aktyvistų sekmadienį antrą naktį iš eilės laikė apsiautę vieno gamtos draustinio administraciją JAV valstijoje Oregone, perspėdami, kad jų protestas dėl kontroversiško dviejų ūkininkų įkalinimo gali trukti ištisus mėnesius.

Apie 100 žmonių grupė Malūro nacionalinio gamtos rezervato būstinę Oregono pietryčiuose užėmė šeštadienį po mitingo, kuriame buvo reiškiamas palaikymas 73 metų ūkininkui Dwightui Hammondui (Dvaitui Hamondui) ir jo 46 metų sūnui Stevenui (Stivenui). Šie asmenys buvo nuteisti kalėti dėl gaisrų sukėlimo federalinėse žemės valdose tame regione.

Vietos šerifo departamentas sekmadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad pastato užėmimas žymi tos grupės pastangas sukurstyti konfrontaciją su valdžia.

„Tie vyrai atėjo į Harnio apygardą tvirtindami priklausantys milicijos grupėms, palaikančioms vietos ūkininkus, nors iš tikrųjų šie žmonės turėjo kitokių motyvų – pamėginti nuversti apygardos ir federalinę valdžią, vildamiesi įžiebti judėjimą visose Jungtinėse Valstijose“, – sakoma Harnio apygardos, kurioje yra tas draustinis, šerifo Davido Wardo (Deivido Vordo) pranešime.

Tačiau jis pridūrė, kad dedamos pastangos išspręsti šią priešpriešą „kiek įmanoma greitai ir taikiai“.

Tačiau sekmadienį prie rezervato būstinės nesimatė jokių policijos pajėgų. Tuo tarpu keli aktyvistai budėjo savo automobiliuose prie įvažiavimo, o kiti ėjo sargybą apžvalgos bokšte.

Kol kas nebuvo pranešimų apie jokius susirėmimus prie to komplekso, kuris buvo uždarytas, kai protestuotojai įsiveržė vidun.

Naujienų portalas „The Oregonian“ nurodė, kad šią bylą perėmė Federalinis tyrimų biuras (FTB).

Tarp protestuotojų, užsidariusių tame centre, esama prieš vyriausybę nusistačiusių ūkininkų ir išgyvenimo gamtoje entuziastų, kurie sako neplanuojantys jokio smurto, bet neatmetantys jokių scenarijų, jeigu pareigūnai mėgins šturmuoti kompleksą.

Tose apylinkėse mokyklos buvo savaitei uždarytos, o apygardos teismas nurodė pirmadienį nedirbsiantis „dėl saugumo priežasčių“.

Internete visuomenė reiškė įvairias nuomones dėl vadinamojo maišto Oregone (#Oregonstandoff).

„Esu konservatyvių pažiūrų ir mano instinktas – laikytis įstatymų, – rašė vienas „Twitter“ vartotojas, pasivadinęs @steph93065. – Tačiau kai federalinė vyriausybė išnaudoja žmones, naudodamasi įstatymais, mano instinktas pakrypsta kitaip.“

Kiti tvirtino, kad šis užėmimas yra vidaus terorizmo aktas ir ragino JAV vyriausybę imtis griežtų veiksmų prieš ginkluotus protestuotojus.

„Kodėl nevadiname Oregono milicijos teroristais? – Nes jie baltieji ir krikščionys, štai kodėl“, – rašė @StephenDybas.

Vienas iš protestuotojų yra 40-metis Ammonas Bundy (Eimonas Bandis), kurio tėvas – Nevados ūkininkas Clivenas Bundy (Klaivenas Bandis) – 2014 metais buvo svarbus veikėjas kitoje ginkluotoje priešpriešoje prieš vietos valdžią, kurios priežastis buvo ginčas dėl teisė ganyti valstybinėje žemėje.

Bundy jaunesnysis, sekmadienį duodamas interviu telefonu televizijai CNN, ragino vyriausybę atkurti „žmonių konstitucines teises“.

Jo brolis Ryanas ir kiti šios grupės nariai reikalavo, kad Hammondsams, kuriems buvo liepta pirmadienį prisistatyti į federalinį kalėjimą, būtų atšaukta laisvės atėmimo bausmė ir kad vyriausybė atsisakytų Malūro rezervato kontrolės.

Hammondsai buvo nuteisti už padegimą, kuris, pasak jų buvo valdomas gaisras jų rančoje Harnio apygardoje, išplitęs į valstybinės žemės plotus.

Tačiau liudininkai jų teisme sakė, kad Stevenas Hammondas neteisėtai šaudė elnius federalinėje žemėje per medžioklės išvyką, o vėliau dalijo žmonėms degtukus, kad „padegtų visą šitą šalį“, nurodė Teisingumo departamentas.

Per tą incidentą valstybinėje žemėje išdegė apie 56 hektarai.

Ammonas Bundy sakė telefonu „The Oregonian“, kad protestuotojai neketina greitai pasitraukti.

„Planuojame čia pasilikti ištisus metus, jokių abejonių“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių