O. Scholzas apgailestauja, kad Iranas nesutinka su pasiūlymais dėl branduolinio pakto

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) pirmadienį išreiškė apgailestavimą, kad Iranas nesutinka su Europos šalių pasiūlymais atnaujinti branduolinį susitarimą, ir įspėjo, kad dėl to bet koks paktas „artimiausiu metu“ taps nepasiekiamas.

„Apgailestauju, kad Iranas dar nepateikė teigiamo atsakymo į Europos koordinatorių pasiūlymus“, – sakė jis spaudos konferencijoje per Izraelio ministro pirmininko Yairo Lapido (Jairo Lapido) vizitą Berlyne.

„Dabar Iranas iš tikrųjų neturi jokios priežasties nesutikti su šiais pasiūlymais, – teigė Vokietijos kancleris. – Tačiau turime pažymėti, kad taip nėra ir artimiausiu metu tikrai nenutiks.“

Vokietija, kartu su Prancūzija ir Jungtine Karalyste, yra viena iš trijų susitarimą pasirašiusių Europos valstybių.

Kalbėdamas konferencijoje su O. Scholzu, Y. Lapidas, kuris lankosi Vokietijoje siekdamas įtikinti Vakarų valstybes atsisakyti susitarimo su Teheranu, sakė, kad „atėjo laikas užbaigti nesėkmingas derybas su Iranu“.

„Jos negali pasiekti ir nepasieks mūsų visų bendro tikslo – sustabdyti Iraną nuo branduolinio ginklo įgijimo“, – tvirtino jis.

Izraelis jau ilgą laiką priešinasi pastangoms atgaivinti 2015 metais sudarytą paktą, byrantį nuo 2018 metų, kai tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vienašališkai iš jo pasitraukė ir grąžino Teheranui griežtas sankcijas.

Panašu, kad praėjusį mėnesį intensyvėjusios pastangos atgaivinti susitarimą sulėtėjo, šeštadienį trims dokumentą pasirašiusioms Europos šalims – Vokietijai, Prancūzijai ir JK – išreiškus „rimtų abejonių“ dėl Irano nuoširdumo atkuriant susitarimą.

Prieš skrydį į Berlyną susitikęs su savo kabinetu, Y. Lapidas padėkojo šioms trims galingosioms valstybėms už „tvirtą poziciją“, išdėstytą šeštadienį paskelbtame trišaliame pareiškime.

Europos šalys apkaltino Teheraną, kad šis „nusprendė nepasinaudoti šia svarbia diplomatine galimybe“. Remiantis pareiškimu, „vietoje to Iranas toliau aktyvina savo branduolinę programą, neturėdamas tam jokių įmanomų civilinių pateisinimų“. Irano užsienio reikalų ministerija šiuos komentarus pavadino „nekonstruktyviais“.

2015 metais sudarytu Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) Iranui buvo sušvelnintos sankcijos mainais į šalies branduolinės veiklos apribojimus.

Per derybas, vedamas Vienoje nuo 2021 metų balandžio, siekiama atkurti paktą, panaikinant sankcijas Teheranui ir verčiant Iraną visiškai laikytis savo ankstesnių branduolinių įsipareigojimų.

Izraelis tvirtina, kad šiitiška respublika iš pajamų, gautų dėl švelnesnių sankcijų, finansuotų izraeliečius puolančias grupuotes, ypač Libano šiitų judėjimą „Hezbollah“ ir dvi palestiniečių kovotojų organizacijas – „Hamas“ ir „Islamo džihadą“.

Praėjusį mėnesį Europos Sąjunga, atliekanti tarpininkės vaidmenį branduolinėse darybose, pateikė „galutinį“ susitarimo projektą.

Tada Iranas ir JAV atsakė į šį dokumentą, o Vašingtonas penktadienį Teherano atsakymą penktadienį pavadino žingsniu „atgal“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių