Norvegijos parlamentaras siūlo D. Trumpui skirti 2021-ųjų Nobelio taikos premiją

Vienas Norvegijos parlamento narys trečiadienį pareiškė, kad nominavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) 2021 metų Nobelio taikos premijai už jo vaidmenį tarpininkaujant susitarimui dėl Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) santykių normalizavimo.

„Priežastis yra ta, kad jis sukūrė unikalų ir istorinį susitarimą tarp Izraelio ir JAE. Susitarimą, kuris, kaip mes tikimės, bus išplėstas, (apimant) kitas arabų valstybes tam, kad mes turėtume tvarią taiką Artimuosiuose Rytuose“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Christianas Tybringas-Gjedde (Kristianas Tiubringas Jedė).

Prieš imigraciją pasisakančios Pažangos partijos narys Ch. Tybringas-Gjedde yra Norvegijos parlamento Užsienio ir gynybos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas.

„Absoliučiai pelnytas atlygis“

JAV prezidentas D. Trumpas trečiadienį pasidžiaugė savo nominacija 2021 metų Nobelio taikos premijai, kurią iškėlė norvegų politikas.

„Ačiū!“ – padėkojo jis vienoje iš daugybės žinučių ir tviteryje pasidalytų pranešimų, kuriuose sveikinama ši nominacija.

Baltųjų rūmų atstovė Kayleigh McEnany (Keili Makenani) vėliau trečiadienį pareiškė, kad D. Trumpo nominavimas gauti Nobelio taikos premiją yra pelnytas.

„Prezidentas Trumpas šiandien buvo nominuotas Nobelio taikos premijai, pripažįstant jo tarpininkavimo pastangas sudarant JAE ir Izraelio taikos sutartį; tai – istorinis susitarimas ir pirmasis tokio pobūdžio susitarimas per du dešimtmečius. Tai yra sunkiu darbu uždirbtas ir absoliučiai pelnytas atlygis šiam prezidentui“, – per spaudos konferenciją sakė ji.

Baltųjų rūmų atstovė pridūrė, kad D. Trumpo užsienio politika visuomet bus siekiama taikos.

K. McEnany pabrėžė, kad D. Trumpas pasiekė ir kitų pasiekimų pasaulio arenoje. Be kita ko, trečiadienį Pentagonas paskelbė apie Amerikos kontingento Irake sumažinimą iki maždaug 3 tūkst. karių.

D. Trumpas anksčiau skundėsi, kad anksčiau niekas rimtai nesvarstė galimybės skirti jam Nobelio taikos premiją, su kartėliu prisimindamas, kad jo pirmtakas demokratas Barackas Obama (Barakas Obama) buvo apdovanotas šiuo prestižiniu apdovanojimu vos pradėjęs savo pirmąją kadenciją 2009 metais.

„Jie skyrė ją Obamai. Jis net nežino, už ką ją gavo. Jis pabuvo tik maždaug 15 sekundžių ir gavo Nobelio Premiją, – rašė D. Trumpas pernai tviteryje. – Aš veikiausiai niekada jos negausiu.“

„Niekam nerūpi asmenybė“

Drauge su kitu parlamentaru Ch. Tybringas-Gjedde jau kartą nominavo D. Trumpą 2018 metų Nobelio taikos premijai už jo bandymą suartėti su Šiaurės Korėja, nors šis procesas dabar yra įstrigęs.

Kandidato pasiūlymas Nobelio premijai dar neužtikrina, kad jam bus paskirtas šis prestižinis apdovanojimas.

Norvegijos Nobelio institutas priima svarstyti visus siūlomus kandidatus, jeigu jie nominuojami iki apdovanojimų metų sausio 31 dienos ir jeigu jų teikėjai turi teisę tuos kandidatus siūlyti.

Ch. Tybringas-Gjedde gali tai daryti kaip parlamento narys.

Kasmet Nobelio Institutas sulaukia šimtų nominacijų ir 50 metų negali atskleisti jų pavardžių, tačiau tie, kurie teikia nominacijas, gali savo siūlymą paskelbti viešai.

D. Trumpas „nusipelnė“ Nobelio premijos, sakė Ch. Tybringas-Gjedde, „ypač lyginant jį su mūsų buvusiais laureatais“.

„Ar tai būtų 1978 metų Kemp Deivido, ar 1993 metų Oslo susitarimai, Nobelio taikos premija buvo skirta jų pagrindiniams veikėjams, o šis susitarimas yra ne mažiau revoliucinis Artimiesiems Rytams“, – sakė jis.

Paklaustas, ar jo nuomone, JAV prezidentas realiai gali būti apdovanotas šia premija Norvegijoje, kuri iš esmės yra abejinga jo idėjoms, Ch. Tybringas-Gjedde pabrėžė, kad kandidato asmenybė „nėra svarbi“.

Kalbant apie „Nobelio laureatus, ar jie būtų... literatūros, ar chemijos, niekam nerūpi jų asmenybė“, kalbėjo jis.

„Ne asmenybė lemia, ar kas nors gauna apdovanojimą, bet tai, ką tas žmogus realiai padarė siekiant taikos pasaulyje“, – patikino Ch. Tybringas-Gjedde.

Nobelio institutas paprastai atsisako kalbėti apie siūlomus kandidatus ir šįkart su juo susisiekti nepavyko.

Praeityje keletas iš penkių laureatą renkančių Nobelio komiteto narių yra neigiamai pasisakę apie D. Trumpą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nordland

nordland portretas
na tokia ideja turi pagrida, jau vien del to, kad per visa kadencija, jis nepradejo nei vieno karo (kas yra gana unikalus atvejis), maza to, tai dar bando uzbaigti ir savo pirmtaku sukeltus karus afganistane ir sirijoje.

Dziaugiuosi uz Trampa,,

 Dziaugiuosi uz Trampa,, portretas
Fain,bravo,D.Trampas vertas Nobelio premijos Bravo[[nes juodieji ji baigia suesti]]]]

#

# portretas
Lyginant su savo pirmtakais tai kol kas dar nei į vieną šalį atvirai "demokratijos" neneša. Va kad Obamai už Sirijos ir Libijos sugriovimą įteikė tai cirkų cirkas.... Iš kitos pusės tai dalinti taikos premija tik todėl kad nei vienos šalies dar neužpuolė irgi absurdas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių