Norvegija pasienyje su Rusija atstato tvorą: nori sustabdyti šiaurinių elnių perėjimus

  • Teksto dydis:

Norvegija palei sieną su Rusija Arkties regione atstatinėja nusidėvėjusią tvorą, kad sustabdytų šiaurinių elnių klajones į kaimyninę šalį.

Šie gyvūnų pasivaikščiojimai Oslui brangiai kainuoja, kadangi Maskva prašo kompensacijų dėl prarastų pievų.

Norvegijos pareigūnai ketvirtadienį pranešė, kad iki šiol šiais metais ieškodami geresnių ganyklų į Rusiją perėjo 42 šiaurės elniai.

1954 metais Norvegijos ir Rusijos pasienyje pastatyta užtvara tęsiasi 150 kilometrų. Norvegijos žemės ūkio agentūra pranešė, kad bus pakeistas maždaug 7 km ilgio ruožas tarp Norvegijos miestų Hamburgvatneto ir Sturskugo.

Agentūros teigimu, 3,7 mln. kronų (319 tūkst. eurų) kainuojanti statyba turi būti baigta iki spalio 1 dienos.

Tačiau darbas yra sudėtingas, nes statybų metu darbininkai visą laiką turi būti Norvegijos pusėje, sakė agentūros atstovas Magnaras Evertsenas (Magnaras Evercenas). Jei darbuotojas kirstų Rusijos teritoriją be vizos, tai būtų laikoma neteisėtu atvykimu.

Dėl šiaurės elnių perėjimo atsiranda daug papildomos biurokratijos. Rusija yra išsiuntusi du prašymus dėl kompensacijų, pranešė agentūra.

Vienu reikalaujama beveik 50 tūkst. kronų (4 308 eurų) už vieną šiaurės elnio perėjimą į Rusiją, kad galėtų ganytis didžiuliame Pasviko draustinyje Rusijos Murmansko regione.

Kitame ieškinyje prašoma beveik 47 mln. kronų (4,03 mln. eurų) už dienas, kai gyvūnai ganėsi rezervate, kurį daugiausia sudaro ežerai, upės, miškai ir pelkynai.

Agentūra teigė, kad iš 42 šiais metais į Rusiją patekusių gyvūnų 40 buvo sugrąžinti į Norvegiją, o likusius du tikimasi sugrąžinti netrukus.

M. Evertseno teigimu, grįžę gyvūnai buvo paskersti, nes baimintasi, kad jie gali nuklysti atgal į Rusiją. Norvegijos maisto saugos tarnyba gali pareikalauti, kad skerdenos būtų sunaikintos saugumo sumetimais, sakoma vyriausybės institucijos pranešime.

Šiaurinius elnius centrinėje ir arktinėje Norvegijos dalyje gano vietiniai samiai. Manoma, kad jie kilę iš Vidurinės Azijos ir maždaug prieš 9 tūkst. metų su savo šiaurinių elnių bandomis apsigyveno Arkties regione Europoje.

Jie tradiciškai gyvena Laplandijoje, kuri driekiasi nuo šiaurinės Norvegijos dalies per Švediją ir Suomiją iki Rusijos. Arkties regione dauguma samių gyvena Norvegijos pusėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilniustech studentas

Vilniustech studentas portretas
Įdomu, ar bus tvora su Suomija? Kai elniai suvalgo visą žolę ir samaną, jie klajoja ten, kur yra žolė. Žolė tundroje lėtai auga. Todėl jo kaina yra tokia brangi. Sezono metu samanos tundroje paauga vos tik keli milimetrai. Tvora su Rusija tik iš Norvegijos pusės yra niekas. Elniai jį aplenks per Suomiją.

Seniai reikejo

Seniai reikejo portretas
Nes dar sulis koks putenas ar kitas kremliasudis elniui i sikna, ir pereis be patikros :)

Ot brudai

Ot brudai portretas
Trukdo laisva judejima,DERMOKRATAI.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių