Nobelio ekonomikos premiją pelnė sutarčių teoriją plėtojantys mokslininkai

  • Teksto dydis:

2016 metų Nobelio ekonomikos premiją pelnė Harvardo profesorius Oliveris Hartas ir Amerikoje dirbantis Suomijoje gimęs mokslininkas Bengtas Holmströmas (Bengtas Holmstriomas) už jų indėlį plėtojant sutarčių teoriją, pirmadienį paskelbė Švedijos karališkoji mokslų akademija.

„Šių metų laureatai plėtojo sutarčių teoriją – išsamų pagrindą nagrinėjant daugelį įvairių sutarčių struktūros klausimų, tokių kaip su pasiekimais susietas aukščiausio lygio vadovų atlyginimas, dalinis nuostolių atlyginimas ir vartotojo mokama dalis draudimų srityje, taip pat viešojo sektoriaus privatizacijos veiksmai“, – nurodė žiuri.

„Harto ir Holmströmo sukurti nauji teoriniai įrankiai yra vertingi realių kontraktų ir institucijų, taip pat potencialių spąstų sutarčių struktūroje supratimui“, – sakoma premiją skiriančio komiteto pranešime.

Jų novatoriškas darbas paklojo „intelektinį pamatą“, kuriuo remiantis buvo kuriamos priemonės ir institucijos, susijusios su daugeliu sričių – pradedant bankroto įstatymais, baigiant politinėmis konstitucijomis.

68-erių metų Didžiojoje Britanijoje gimęs O. Hartas dirba ekonomikos profesoriumi Harvardo universitete Jungtinėse Valstijose. 67-erių metų Helsinkyje gimęs B. Holmströmas, priklausantis Suomijos švedų etninei mažumai, dėsto ekonomiką ir vadybą Masačusetso technologijų institute (MIT).

Nobelio ekonomikos premija pirmą kartą buvo įteikta 1969 metais. Iki šių metų ją buvo pelnę 76 laureatai, iš jų – 52 amerikiečiai ir tik viena moteris – Elinor Ostrom. Per šį laikotarpį tik 24 kartus premija buvo skiriama vieninteliam laureatui.

Nobelio ekonomikos premija yra priešpaskutinė šiemet paskirta Nobelio premija, kurią minėdamas trijų šimtų metų jubiliejų švedų išradėjo ir verslininko Alfredo Nobelio atminimui įsteigė Švedijos centrinis bankas „Riksbank“.

Praėjusiais metais ši 1968-aisiais įsteigta premija atiteko Amerikoje dirbančiam škotų mokslininkui Angusas Deatonas (Angusas Ditonas) už „vartojimo, skurdo ir gerovės analizę“.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai bus minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

O. Hartas ir B. Holmströmas taip pat pasidalys premijos piniginę dalį – 8 mln. Švedijos kronų (830,4 tūkst. eurų).

Pagal 1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, testamentą įkurtos premijos pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais, tačiau apdovanojimas ekonomikos srityje tarp jų nebuvo numatytas.

Praeitą savaitę buvo paskelbti medicinos, fizikos, chemijos ir taikos premijos laureatai. Nobelio taikos premija šiemet atiteko Kolumbijos prezidentui Juanui Manueliui Santosui (Chuanui Manueliui Santosui) už jo pastangas užbaigti pusę šimtmečio trukusį karą su kairiųjų partizanų grupuote FARC.

Kol kas nepranešma, kada bus paskelbtas šių metų Nobelio literatūros premijos laureatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių