Niujorke Šv. Patriko dienos parade pirmąkart žygiavo atskira gėjų grupė

  • Teksto dydis:

Niujorke antradienį vykusiame Niujorke Šv.Patriko dienos parade pirmąkart žygiavo atskira gėjų grupės parade pirmąkart per šio festivalio 254 metų istoriją buvo leista atskirai pražygiuoti grupei gėjų, tačiau organizatoriai vėl sulaukė kaltinimų, kad leidžia prisidėti ne visiems.

Miesto pareigūnai, tarp jų Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blazijas), pernai laimėjęs šį postą po progresyvius pokyčius žadėjusios kampanijos, sakė nedalyvausiantys Manhatane rengiamoje airių kilmės amerikiečių šventėje, kol jos parade bus leista laisvai dalyvauti ir kitoms gėjų grupėms.

Gėjų organizacija OUT@NBCUniversal, susijusi su transliavimo milžine „NBCUniversal“, buvo vienintelė, kurios eitynės buvo įtrauktos į spalvingo šventinio parado programą.

Jos įtraukimas leido Airijos alaus gamintojams „Guinness“ vėl tapti šio festivalio rėmėjais po to, kai praeitais metais bendrovė atsisakė paremti paradą dėl draudimo žygiuoti gėjų grupėms.

Socialiniuose tinkluose skelbtuose pranešimuose matėsi aktyvistai, kurie per antradienį vykusį paradą laikė plakatus su užrašais „Leiskit airių gėjus į airių paradą!“ ir „Ką padarytų Jėzus? Leiskite žygiuoti ir airių gėjams!“

Gėjų ir lesbiečių organizacija „Irish Queers“ ir ją palaikantys aktyvistai gyrė mero sprendimą nedalyvauti renginyje ir pasmerkė draudimą dalyvauti eitynėse kitiems airių gėjų, lesbiečių ir translyčių asmenų grupėms.

„Nėra jokios logikos leisti žygiuoti OUT@NBC vien tam, kad tai taptų kitokiu būdu neleisti dalyvauti airių LGBTQ (gėjų, lesbiečių ir kitų seksualinių mažumų) grupėms“, – sakė „Irish Queers“ atstovė Gaby Cryan (Geibi Krajen).

„Parado organizatoriai tvirtina turintys teisę mus diskriminuoti, nes rengia (paradą) kaip katalikų procesiją“, – pridūrė ji.

B.de Blasio ir kiti pareigūnai anksčiau šį mėnesį dalyvavo atskirame parade „St Pat's for All“ („Šv.Patrikas – visiems“), surengtame Kvinso rajone.

Tačiau vietos žurnalistai sakė, kad meras, garsėjantis nepunktualumu, 15 minučių vėlavo atvykti į specialias mišias, kurias aukojo kardinolas Timothy Dolanas (Timotis Dolanas), parado ceremonijų vadovas.

Pirmosios Šv.Patriko dienos eitynės Niujorke buvo surengtos 1762 metų kovo 17-ąją, likus 14 metų iki JAV Nepriklausomybės deklaracijos paskelbimo.

Organizatoriai sako, kad šis paradas yra seniausias ir didžiausias šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių