Nepaisydamos šalių prieštaravimų, JAV skelbia – JT sankcijos Iranui vėl galioja

Jungtinės Valstijos šeštadienį vienašališkai paskelbė, kad Jungtinių Tautų sankcijos Iranui vėl galioja, ir pažadėjo bausti visus, kas jas pažeis, tačiau šis žingsnis galėtų nulemti dar didesnę Vašingtono izoliaciją bei tarptautinę įtampą.

„Šiandien Jungtinės Valstijos sveikina praktiškai visų anksčiau nutrauktų JT sankcijų Irano Islamo Respublikai sugrąžinimą“, – sakoma valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) pareiškime.

Pasak M. Pompeo, sankcijos „vėl įsigaliojo“ 20 val. Vašingtono (sekmadienį 3 val. Lietuvos) laiku.

Prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija taip pat pažadėjo „pasekmes“ bet kuriai JT narei, kuri nesilaikys šių sankcijų, nors JAV yra vienintelė pasaulio valstybė, mananti, kad jos galioja.

Grasinimai atrodo niūriai: iš tų, kas Vašingtono nuomone, nesilaikys sankcijų, bus atimtos galimybės naudotis JAV finansų sistema ir rinkomis.

„Jei JT valstybės narės nevykdys savo įsipareigojimų taikyti šias sankcijas, Jungtinės Valstijos yra pasirengusios... primesti pasekmes... ir užtikrinti, kad Iranas neturėtų naudos iš JT draudžiamos veiklos“, – pareiškė M. Pompeo. Jis pažadėjo, kad priemonės prieš „pažeidėjus“ bus paskelbtos artimiausiomis dienomis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pasmerkė JAV vienašališką deklaraciją, kad JT sankcijos Iranui vėl galioja, ir sakė, kad Vašingtono pareiškimams trūksta teisinio autoriteto.

„Neteisėtos Jungtinių Valstijų iniciatyvos ir veiksmai iš esmės negali turėti tarptautinių teisinių pasekmių kitoms šalims“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Neteisėtas tvirtinimas“

Jau lapkričio 3-iąją perrinkimo sieksiantis D. Trumpas apie šias priemones galėtų paskelbti antradienį sakydamas kalbą JT Generalinei Asamblėjai.

Tačiau JAV šiuo klausimu neturi beveik jokio palaikymo: visos kitos didžiosios galios – Kinija, Rusija ir Vašingtono sąjungininkės Europoje – ginčijo šį žingsnį.

„Bet koks sprendimas ar veiksmas dėl (sankcijų) sugrąžinimo neturės teisinio poveikio“, – sakoma Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos bendrame laiške, penktadienį nusiųstame Saugumo Tarybai. Laiško kopiją gavo naujienų agentūra AFP.

Amerikiečiai patys supranta, kad šis pareiškimas yra „neteisėtas tvirtinimas“, šeštadienį pareiškė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas).

Rugpjūčio viduryje JAV patyrė pralaimėjimą JT Saugumo Taryboje, kai pabandė pratęsti įprastinės ginkluotės tiekimo Iranui embargą, kuris turi baigtis spalio mėnesį.

M. Pompeo tuomet neįprastai įnirtingai užsipuolė Prancūziją, Britaniją ir Vokietiją, apkaltindamas jas „palaikant Irano ajatolas“ ir rugpjūčio 20-ąją inicijavo sankcijų sugrąžinimo procesą.

Sankcijos buvo panaikintos 2015 metais, kai Iranas pasirašė tarptautinį susitarimą, kuriuo įsipareigojo nesiekti pasigaminti branduolinių ginklų.

Tačiau D. Trumpas pareiškė, kad šis istorinis susitarimas, dėl kurio susiderėjo jo pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama), yra nepakankamas ir 2018 metais išvedė JAV iš sutarties. Tuomet jis sugrąžino ir sustiprino Vašingtono sankcijas Iranui.

Šiuo metu JAV tvirtina, kad vis dar yra susitarimo dalyvė, galinti sugrąžinti sankcijas.

Praktiškai visos kitos Saugumo Tarybos narės ginčija, kad Vašingtonas gali atlikti tokį teisinį piruetą. Taryba tolesnių veiksmų nesiėmė.

D. Trumpo administracija elgiasi taip, tarsi tarptautinės sankcijos galiotų, o likusi tarptautinės bendrijos dalis toliau elgiasi taip, tarsi niekas nebūtų pasikeitę.

Tačiau jei JAV įvykdys grasinimus sankcijų nesilaikančioms šalims, tarptautinė įtampa, taip pat ir tarp Vašingtono bei jo partnerių Europoje, gali toliau smarkiai augti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To to jooo

To to jooo portretas
Girdejai nauja jav himna- Muzika tautine žodžiai Butkutes. Vadinasi-" Vienas namose"

jooo

jooo portretas
amerikonas teroristas kaip reta...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių