Rusijoje dėl baudžiamųjų kaltinimų sulaikytas A. Navalno organizacijų advokatas

Rusijos policija penktadienį dėl kriminalinių kaltinimų sulaikė garsų žmogaus teisių advokatą Ivaną Pavlovą, atstovaujantį kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno organizacijoms, pranešė šio advokato vadovaujama organizacija.

Teisių gynimo susivienijimas „Komanda 29“ savo interneto svetainėje pranešė, kad I. Pavlovas buvo sulaikytas dėl kaltinimų atskleidus vieno pirminio tyrimo duomenis.

Rusijos baudžiamasis kodeksas už tokius pažeidimus numato baudą iki 80 tūkst. rublių (888 eurų) arba laikotarpio iki pusės metų darbo užmokesčio dydžio baudą, arba iki 480 valandų privalomųjų darbų, arba iki dvejų metų pataisos darbų, arba areštą iki trijų mėnesių.

Kol kas neaišku, su kokia byla yra susiję kaltinimai.

„Komanda 29“ vadovas Ivanas Pavlovas sulaikytas po kratos Maskvoje“, – parašė Sankt Peterburge įsikūrusi organizacija.

„Komanda 29“ prisistato kaip advokatų ir žurnalistų, kovojančių už žodžio laisvę Rusijoje, asociacija. Ji garsėja tuo, kad gina valstybės išdavimu kaltinamus žmones.

Organizacijos pavadinimas yra susijęs su Rusijos konstitucijos 29-uoju straipsniu, užtikrinančiu žodžio laisvę, ir šalies baudžiamojo kodekso 29-uoju skyriumi, apibrėžiančiu nusikaltimus valstybei, įskaitant išdavystę ir šnipinėjimą.

I. Pavlovas atstovauja A. Navalno įkurtiems Kovos su korupcija fondui (FBK) ir Piliečių teisių gynimo fondui (FZPG), taip pat A. Navalno regioniniams štabams prokuratūros iškeltoje byloje dėl jų paskelbimo „ekstremistinėmis organizacijomis“ – prilyginant jas „Islamo valstybei“ (IS) ir „al Qaeda“ – ir uždraudimo.

Penktadienio rytą I. Pavlovas turėjo dalyvauti Maskvos Lefortovo teismo posėdyje dėl Rusijos kosmoso agentūros vadovo patarėjo ir žurnalisto Ivano Safronovo, pernai liepą areštuoto ir apkaltinto valstybės išdavimu, arešto pratęsimo.

Per penktadienio teismo posėdį I. Safronovo, kaltinamo valstybės paslapčių perdavimu Čekijos žvalgybai, kardomasis kalinimas buvo pratęstas iki liepos.

I. Pavlovo komanda pranešė, kad policija taip pat atliko kratas Sankt Peterburge, „Komanda 29“ biure ir pas I. Pavlovo žmoną.

Jo kolega Jevgenijus Smirnovas sakė, kad I. Pavlovas dažnai sulaukdavo Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) grasinimų. Tarp jų buvęs toks: „Padarysime visa, kad pasodintume tave už grotų.“

Atvirame laiške, kurį pasirašė tuzinas Rusijos advokatų, sakoma, kad I. Pavlovo areštas „neabejotinai“ yra susijęs su jo darbu.

„Reikalaujame nutraukti neteisėtą advokatų baudžiamąjį persekiojimą“, – sakoma laiške, paskelbtame radijo „Echo Moskvy“ interneto svetainėje.

„Baudžiamieji kaltinimai žmogaus teisių gynėjams ir advokatams yra naujoji realybė, į kurią žengiame“, – susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ parašė dabar užsienyje gyvenančio buvusio oligarcho Michailo Chodorkovskio finansuojamas opozicinis judėjimas „Atvira Rusija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kaip su

o kaip su portretas
Paleckiu?

Kas

Kas portretas
Prieš putifasisto roju reikia uždaryti,kas tiki vodkos ir šprotu , ura tovarisci!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių