Naujo posūkio belaukiant: K. Harris ir D. Trumpo debatai – jau šiąnakt

  • Teksto dydis:

Kamala Harris ir Donaldas Trumpas antradienį dalyvaus pirmuosiuose ir galbūt vieninteliuose per televiziją transliuojamuose debatuose, kurie gali pakeisti 2024-ųjų JAV prezidento rinkimų eigą.

Šių debatų kaina, vargu ar galėtų būti didesnė demokratų viceprezidentei ir buvusiam prezidentui respublikonui – dešimtys milijonų amerikiečių rinkėjų įsijungs televizorių, kad pagaliau pamatytų ilgai lauktą dvikovą.

Viena skambi frazė ar klaida gali pakreipti pusiausvyrą vienose dramatiškiausių lenktynių dėl Baltųjų rūmų per visą JAV politinę istoriją, mat nė vienas iš varžovų neturi persvaros apklausose iki rinkimų dienos likus mažiau nei dviems mėnesiams.

59 metų K. Harris tai bus lemiamas šansas įtikinti rinkėjus, kurie vis dar mažai apie ją žino, po truputį blėstant aplink ją besikūrusiam triukšmui nuo liepos, kai ji pakeitė netikėtai iš rinkimų pasitraukusį prezidentą Joe Bideną.

Tuo metu 78-erių D. Trumpas bandys priremti prie sienos K. Harris tokiais klausimais, kaip ekonomika ir imigracija, tačiau taip pat gali pasitelkti daugiau rasistinių ir seksistinių įžeidinėjimų, kuriuos jis nukreipė į ją kampanijos metu.

Abu kandidatai televizijos „ABC News“ debatuose Pensilvanijoje taip pat pirmą kartą susitiks asmeniškai, todėl tikėtina, kad gali kilti įnirtinga konfrontacija.

„Šie debatai gali patekti į istorijos vadovėlius. Pasiruoškite spragėsius“, – sakė Andrew Koneschusky, buvęs JAV Senato demokratų daugumos lyderio Chucko Schumerio spaudos sekretorius.

„Jam nėra jokių ribų“

K. Harris, pirmoji JAV istorijoje moteris, juodaodė ir Pietų Azijos šaknų turinti politikė, tapusi viceprezidente, atvyko į Filadelfiją debatų išvakarėse, penkias dienas praleidusi viešbutyje, kur intensyviai ruošėsi.

Pranešama, kad vienas iš jos padėjėjų net apsirengė D. Trumpo stiliaus kostiumu ir ilgu kaklaraiščiu, kad K. Harris galėtų priprasti prie stipriausių savo frazių išliejimo ant oponento.

D. Trumpo komanda teigė, kad prieš septintuosius jam prezidento debatus jis pasirinko labiau atsipalaidavusį požiūrį, nusprendė atvykti į Filadelfiją likus vos kelioms valandoms iki debatų, daug jiems nesiruošiant.

Debatų metu gali nebūti ankstesniais metais vykusių rietenų, kadangi D. Trumpo komandos prašymu kandidatų mikrofonai bus išjungti, kai jie nekalbės.

Tačiau žiūrovai išvys charakterių kontrastą ir gali būti potencialaus posūkio rinkimuose liudininkai.

Vienoje pusėje yra buvusi prokurorė, kuri praeityje lediniu veidu kritikavo varžovus debatuose, įskaitant patį J. Bideną ir buvusį D. Trumpo viceprezidentą Mike'ą Pence'ą.

„Jam nėra jokių ribų, iki kokio lygio jis gali nusileisti, – pirmadienį transliuotame interviu radijui sakė K. Harris. – Jis tikriausiai kalbės daug netiesos.“

„Kaip boksininkas“

Kitoje pusėje – D. Trumpas, kuris buvo nuteistas už verslo dokumentų klastojimą siekiant nuslėpti galimą romaną su pornožvaigžde ir kaltinamas bandymu panaikinti 2020 metų rinkimus.

„Prezidentui Trumpui pasiruošti neįmanoma, – sakė jo atstovas Jasonas Milleris. – Įsivaizduokite, kaip boksininkas bando pasiruošti Floydui Mayweatheriui arba Muhammadui Ali.“

Daugeliu atžvilgių K. Harris turės daugiausiai ką įrodyti debatuose.

Savaitgalį jos kampaniją apkartino „The New York Times“ (NYT) ir „Siena“ apklausa, kurios duomenys parodė, kad 78 metų D. Trumpą nacionaliniu mastu palaiko 48 proc. respondentų, o K. Harris – 47 procentai.

Abiejų kandidatų palaikymas pusšimtyje svarbių valstijų yra apylygis.

Viceprezidentei bus daromas spaudimas išdėstyti savo kol kas miglotą politikos darbotvarkę rinkėjams, kurie, NYT apklausos duomenimis, teigė, kad jiems reikia apie ją žinoti daugiau.

Buvusi televizijos realybės šou žvaigždė D. Trumpas yra kur kas labiau patyręs prezidentinių debatų dalyvis, nes jų yra surengęs jau šešerius, tačiau neapsisprendusius rinkėjus gali atbaidyti jo įžeidinėjimai kandidatei, siekiančiai tapti pirmąja JAV prezidente moterimi.

D. Trumpo sėkmingų debatų sąraše – pastarieji debatai su 81 metų J. Bidenu, pasirodžiusiu juose itin prastai ir galiausiai pasitraukusiu iš rinkimų kovos.

Naujausi debatai vietos laiku prasidės 21 val. antradienį, Lietuvos – 4 val. ryto trečiadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

negi JANKIŲ prezidentui pakanka

negi JANKIŲ prezidentui pakanka  portretas
tik mokėti pakelti RANKĄ ir pastoviai rodyti dantis, jeigu taip , tai JANKIŲ eros pabaiga netoli.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių