Naujas Šri Lankos politikos veidas sieks nutraukti valdančiąją dinastiją

Buvęs žurnalistas ir žmogaus teisių gynėjas Dullasas Alahapperuma yra mažai tikėtinas pretendentas tapti Šri Lankos vadovu, tačiau trečiadienį vyksiančiame parlamento balsavime jis bus pagrindinis dabartinio laikinojo prezidento varžovas.

63 metų buvęs žiniasklaidos ministras antradienį užsitikrino pagrindinės politinės opozicijos paramą, pažadėjęs suvienyti susiskaldžiusią, krizės ištiktą šalį po to, kai praėjusią savaitę atsistatydino prezidentas Gotabaja Radžapaksa.

„Nusikaltimas nieko nedaryti, kai šalis taip sparčiai žlunga, – sakė D. Alahapperuma AFP, kai G. Radžapaksa dar ėjo savo pareigas. – Turime ištraukti šalį iš šio chaoso. Kitaip greitai išvis nebeturėsime šalies“.

Šri Lankos politikoje dešimtmečius dominavo kelios šeimyninės dinastijos, tačiau D. Alahapperumos šeima niekada neturėjo tokių ryšių. Abu jo tėvai buvo mokytojai, o jis savo karjerą pradėjo kaip reporteris vietiniame Kolombo laikraštyje „Lakmina“.

Prisijungęs prie kairiųjų aktyvistų, jis leido savo politinį bulvarinį laikraštį „Dullas News“. Tai 1993 metais atvedė jį į provincijos tarybą, o po metų jis tapo parlamento nariu.

Tuo metu jis glaudžiai bendradarbiavo su Mahinda Radžapaksa, kuris vykdė kampaniją prieš tuometinio prezidento Ranasingės Premadasos vyriausybės vykdomus žmogaus teisių pažeidimus.

M. Rajapaksa ir jo šeima ilgus metus dominavo Šri Lankos politikoje – neseniai nušalintas prezidentas yra jo jaunesnysis brolis, o keli klano nariai patys buvo apkaltinti žmogaus teisių pažeidimais kovų su tamilų sukilimu metu.

Šri Lankos politikos dinastinį pobūdį iliustruoja tai, kad antradienį D. Alahapperumą į prezidentus pasiūlė R. Premadasos sūnus Sadžithas, kuris dabar yra parlamento opozicijos lyderis.

Dviejų 27 ir 26 metų sūnų tėvo D. Alahapperumos žmona – populiari kino aktorė Pradypa Dharmadasa.

Jei trečiadienį laimėtų, jis pažadėjo opozicijos lyderį S. Premadasą paskirti ministru pirmininku ir sudaryti, kaip jis vadina, pirmąją šalies „sutarimo vyriausybę“.

Buvęs vyriausybės ministras nori „padaryti galą apgaulingai politinei kultūrai, kuri amžiams aptemdė mūsų tautą“, – šeštadienį rašė jis tviteryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių