NATO susirūpinusi dėl Kaliningrade dislokuojamų raketų kompleksų

NATO susirūpinusi dėl Kaliningrado srityje dislokuojamų raketų kompleksų „Iskander“, galinčių nešti branduolinį užtaisą, pirmadienį pareiškė amerikiečių diplomatė Rose Gottemoeller (Rouz Gotemiuler), neseniai palikusi Aljanso vadovo pavaduotojo postą.

„Tokie raketų kompleksai kaip „Iskander“ gali nešti tiek nebranduolinius, tiek branduolinius užtaisus; jie jau dislokuoti ten, iš kur gali pasiekti NATO taikinius – ypač tai susiję su Kaliningrado sritimi“, – sakė R. Gottemoeller pirmadienį paskelbtame interviu laikraščiui „Kommersant“.

„Jų greitis net didesnis [nei JAV raketų „Tomahawk“]. Taigi, mes, NATO, esame susirūpinę dėl šio klausimo“, – pabrėžė diplomatė.

Pernai Rusijos kariuomenė patvirtino, kad Kaliningrado srityje dislokuotos pajėgos aprūpintos raketų kompleksais „Iskander“.

Pasak Vakarų ekspertų, branduolinį užtaisą galinčios nešti „Iskander“ raketos yra skirtos tiksliai naikinti taikinius, esančius už 50–500 kilometrų. Taigi, Kaliningrado srityje laikomi kompleksai potencialiai galėtų smogti taikiniams kaimyninėse valstybėse, NATO narėse – Baltijos šalyse ir Lenkijoje, taip pat pietų Švedijoje.

R. Gottemoeller taip pat apgailestavo, kad Rusija niekada nepraneša Aljansui apie kariuomenės mokymus, kaip numato tarptautiniai susitarimai.

„Labai apsidžiaugtumėme, jei Rusija informuotų per Rusijos tarybos ir NATO posėdžius apie rengiamas karines pratybas. Tai būtų naudinga, nors naudingiausiomis laikome pasitikėjimo ir skaidrumo priemones, kurias numato ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) Vienos dokumentas“, – sakė R. Gottemoeller.

„Tačiau Rusija niekada nepraneša mums apie mokymus, kaip numato šis mechanizmas, nes pratybų dalyvių skaičius esą neviršija 13 tūkst. lubų. Per pastaruosius trejus mano darbo NATO metus Rusija surengė kelis didelius mokymus, bet nepranešė nė apie vienus iš jų“, – nurodė diplomatė.

Atsakydama į klausimą, ar NATO planuoja leisti Rusijai vėl padidinti savo atstovybės prie Aljanso darbuotojų skaičių, dalis kurių buvo išsiųsti Vakarams nubaudus Maskvą už galimą vaidmenį Didžiojoje Britanijoje apnuodijant buvusį Rusijos šnipą Sergejų Skripalį, R. Gottemoeller atsakė: „Mane šis klausimas linksmina, nes klausdami musų pašnekovų rusų, kada Maskva atsiųs NATO naują nuolatinį atstovą, girdime, kad čia nieko nevyksta ir nėra prasmės siųsti ambasadorių.“

„Vadinasi, kokia prasmė didinti delegatų skaičių?“ – pažymėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ten tiek

ten tiek  portretas
ginkluotes prikista ,kad musu ,zvalgyba, net nesanavus .

Debilui Kestui....

Debilui Kestui.... portretas
Debile tu valink i Rusija ir stiprek su jais mes kazkaip isiaikinsim be tokiu priedurniu kaip tu kaip mums gyventi.Rusija matom kaip stipreja ypac rublis tai parodo pensijinis amzius ir visa ekonomika kuri ritasi i praraja nes nebereikia niekam tiek naftos ir duju o kazka kitka ismokti vietoij to kad tik kasti yra jiems per sudetinga....Taip kad asile nepergyvenk del Lt mes kazkaip be tokiu kaip tu nuspresime kur mums ir suo kuo judeti i prieki ...

DEBILUI << Kestai eik issiblaivyk>

DEBILUI &lt;&lt; Kestai eik issiblaivyk&gt; portretas
Lietuviai ir lenkai taip galvojo. Svedai taip galvojo, Napoleonas taip galvojo, Hitleris taip galvojo. Dabar ir Washingtono demokratai taip galvoja bet elgiasi protingiau - rado Europos durneliu is Pribaltikos, Lenkijos, Ukrainos ir Rumunijos kurie mesa guls uz ju milijardus. Kur tie kulturingi ir turtingi europieciai? O Rusija kiekviena karta vis STIPREJA.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių