NATO po laivo atakos paragino Iraną laikytis įsipareigojimų

NATO paragino Iraną laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų, po to, kai praėjusią savaitę prie Omano krantų bepilote skraidykle buvo užpultas naftos tanklaivis „Mercer Street“ ir žuvo du jo įgulos nariai – Jungtinės Karalystės (JK) ir Rumunijos piliečiai.

NATO atstovas nurodė, kad aljanso narės JK, Rumunija ir Jungtinės Valstijos padarė išvadą, jog už praėjusį ketvirtadienį įvykusią ataką galimai yra atsakingas Iranas.

Tanklaivį valdo JK įsikūrusi bendrovė „Zodiac Maritime“, kurios valdybos pirmininkas yra Izraelio verslininkas Eyalas Oferis.

„Prisidedame prie sąjungininkių ir griežtai smerkiame neseniai prie Omano krantų įvykdytą mirtiną ataką prieš „Mercer Street“ bei reiškiame užuojautą Rumunijai ir JK dėl patirtų praradimų“, – antradienį teigė NATO atstovas Dylanas White'as.

„Laivybos laisvė yra gyvybiškai svarbi visoms NATO sąjungininkėms ir ji turi būti užtikrinta pagal tarptautinę teisę. JK, JAV ir Rumunija padarė išvadą, kad Iranas veikiausiai yra atsakingas už šį incidentą“, – pridūrė jis.

Anot atstovo, sąjungininkėms toliau kelia rūpestį Irano destabilizuojantys veiksmai regione, ir jis paragino Teheraną laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų.

Teheranas ne kartą neigė bet kokias sąsajas su incidentu ir vėl tai padarė pirmadienį, kai vėlų sekmadienio vakarą JK ir JAV vyriausybės paskelbė pranešimus, kuriuose dėl incidento apkaltino Iraną.

Bepilotės skraidyklės ataka kelia ypač daug nerimo, nes ji buvo įvykdyta svarbiame prekybos maršrute. Tarp Persijos įlankos ir ES plaukiojantys laivai įprastai praplaukia Omano pakrantę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių