Minsko teismas nepriklausomo naujienų portalo darbuotojoms skyrė po 12 metų nelaisvės

Minsko teismas penktadienį skyrė po 12 metų nelaisvės dviem buvusio didžiausio Baltarusijos nepriklausomo naujienų portalo darbuotojoms, kurioms buvo pateikti keli kaltinimai, įskaitant mokesčių vengimą ir „nesantaikos kurstymą“, pranešė teisių gynimo grupė „Viasna“.

Portalas Tut.by nušvietė didelio masto protestus 2020 metais, kurie kilo po to, kai autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštąją kadenciją rinkimuose, kuriuos opozicija ir Vakarai laiko suklastotais.

Nepriklausomo naujienų portalo vyriausioji redaktorė Maryna Zolotava ir generalinė direktorė Liudmila Čekina buvo sulaikytos nuo 2021-ųjų gegužės.

Už uždarų durų vykęs teismas nusprendė skirti joms po 12 metų bendrojo režimo kolonijoje.

Kaip matyti iš „Viasna“ pasidalinto vaizdo įrašo iš teismo salės, M. Zolotava ir L. Čekina nuosprendžio klausėsi besišypsodamos, dėkojo ir mojavo jų palaikyti atėjusiems žmonėms.

Mes jus mylime ir laukiame jūsų laisvėje – laisvėje, kuri iš jūsų buvo atimta.

Kitos trys kaltinamosios byloje – žurnalistės Volha Loika ir Alena Talkačova bei teisinė konsultantė Kaciaryna Tkačenka – paliko Baltarusiją dar iki prasidedant teismui, pranešė teisių gynimo grupė „Viasna“.

Teismas paskelbė jų paiešką.

Tut.by 2021 metais Baltarusijoje paskelbtas „ekstremistiniu“. Kai kurie šio leidinio darbuotojai dabar dirba iš užsienio naujame portale „Zerkalo“.

Šio portalo redakcija parašė M. Zolotavai ir L. Čekinai laišką, kuriame sakė: „Mes jus mylime ir laukiame jūsų laisvėje – laisvėje, kuri iš jūsų buvo atimta, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų, dėl jūsų noro neleisti, kad ji būtų atimta iš baltarusių.“

Baltarusių opozicijos lyderė, pasitraukusi į Lietuvą, Sviatlana Cichanouskaja platformoje „Telegram“ nuosprendį M. Zolotavai ir L. Čekinai pavadino „eiliniu režimo bandymu nužudyti sąžiningą žurnalistiką Baltarusijoje“ ir „asmeniniu kerštu šioms nuostabioms moterims ir puikioms specialistėms“.

Baltarusijos žurnalistų asociacija penktadienį pasmerkė sprendimą skirti 12 metų laisvės atėmimo bausmes M. Zolotavai ir L. Čekinai.

„Byla prieš Tut.by ir nuosprendis jos darbuotojoms yra žiaurus kerštas už tiesą, kurią Tut.by perdavė Baltarusijos žmonėms“, – sakė spaudos teisių gynimo grupė, turėdama omenyje masinių antivyriausybinių demonstracijų nušvietimą 2020 metais.

2020 metų rugpjūtį Baltarusijoje paskelbus, kad rinkimus vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas A. Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė dešimtis tūkstančių žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą. Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

„Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje yra daugiau kaip 1 400 politinių kalinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių