A. Merkel ir E. Macronas rengia susitikimą dėl Serbijos ir Kosovo

  • Teksto dydis:

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pirmadienį Berlyne rengia susitikimą su Balkanų šalių lyderiais, siekdami atnaujinti įstrigusias Serbijos ir Kosovo derybas.

Susitikime dalyvaus Kosovo bei Serbijos vadovai, taip pat kelių Vakarų Balkanų valstybių lyderiai ir Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Pagrindiniai klausimai, kuriuos tikimasi aptarti Vokietijos sostinėje, bus Serbijos atsisakymas pripažinti 2008 metais paskelbtą Kosovo nepriklausomybę, dideli muitai, kuriuos vienas kitam taiko Belgradas ir Priština, ir kontroversiški pasiūlymai apsikeisti kai kuriomis teritorijomis.

Kosovo prezidentas Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) interviu vokiečių naujienų agentūrai DPA sakė, kad Serbija turi „besąlygiškai“ pripažinti Kosovo egzistavimą.

Serbijos vadovas Aleksandras Vučičius veikiausiai sieks, kad bendrame susitarime būtų numatyta pokyčių nustatant sienas su Kosovu, nors tam nepritaria nemažai Europos Sąjungos šalių.

Serbija neteko Kosovo kontrolės po 1998–1999 metų karo už nepriklausomybę, pareikalavusio per 10 tūkst. žmonių gyvybių. Serbijos kruvinas susidorojimas su separatistais paskatino NATO užbaigti konfliktą antskrydžiais.

Įtampa tarp Belgrado ir Prištinos staigiai paaštrėjo praėjusių metų pabaigoje, kai Kosovo vyriausybė įvedė 100 proc. muito tarifą iš Serbijos importuojamoms prekėms – taip, regis, buvo atsakyta į Kosovo nesėkmę mėginus prisijungti prie Interpolo, patirtą dėl Belgrado atkaklaus lobizmo šioje tarptautinėje organizacijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Štai jums puikiausias Vakarų ir NATO teroristų dviveidiškumo pavyzdys. Kosovo nepriklausomybę palaikė, o Donecko ir Lugansko - ne. Serbus, neleidusius albanams atsiskirti, bombardavo , o Ukrainos - ne. Šį kartą netgi krikščionišką Europos šalį bombardavo, o musulmonams - padėjo. Ir tik dėl vienos priežasties : albanų teroristai leido NATO įsteigti pas save karinę bazę, o Doneckas- neleido. O visa kita- tik gryni pliurpalai apie laisvę, nepriklausomybę, žmonių teises ir t.t. Maskuotei, taip sakant.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių