Maskvai nepatinka Moldovos prezidentės siūlymas išvesti Rusijos pajėgas iš Padniestrės

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį atmetė Moldovos išrinktosios prezidentės Maios Sandu pasiūlymą rusų kariams pasitraukti iš separatistinės Padniestrės ir pavadino jį neatsakingu.

Padniestrėje – siauroje teritorijoje prie Ukrainos sienos – Rusijos pajėgos buvo dislokuotos šiam prorusiškam regionui per trumpą pilietinį karą po Sovietų Sąjungos subyrėjimo paskelbus nepriklausomybę nuo Moldovos.

Pirmadienį savo pirmoje po rinkimų spaudos konferencijoje proeuropietiška M. Sandu paragino Rusijos karius pasitraukti ir sakė, kad Moldova „niekada nesutiko“ su jų buvimu Padniestrėje.

M. Sandu pridūrė, jog Moldova „seniai reikalauja“ Rusijos taikdarius pakeisti civiliniais stebėtojais iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO).

S. Lavrovas sakė, kad M. Sandu pasiūlymas „vargu ar padės sureguliavimo“ procesui, o Maskva „vargiai galės sutikti su tokiais gan neatsakingais reikalavimais“.

Pasak jo, „geri santykiai lemia dėmesį bendriems interesams ir anksčiau pasiektiems susitarimams“.

48 metų M. Sandu, buvusi Moldovos premjerė, per lapkritį įvykusius rinkimus įveikė Maskvos remiamą dabartinį prezidentą Igorį Dodoną. Išrinktoji prezidentė žadėjo subalansuotus šalies ryšius su Rusija ir Vakarais.

Prezidento pareigas ji turėtų perimti gruodžio pabaigoje.

Šiemet kilus protestų judėjimams buvusiose sovietinėse respublikose Baltarusijoje ir Kirgizijoje – tradicinėje Maskvos įtakos sferoje – Rusija Moldovos rinkimuose atvirai rėmė M. Sandu varžovą I. Dodoną.


Šiame straipsnyje: RusijaMoldovaPadniestrė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių