M. Saakašvilis – mistinių nuodytojų auka?

Buvęs Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis areštinėje apsinuodijo sunkiaisiais metalais ir, jei jam nebus suteiktas tinkamas gydymas, gali mirti. Tai teigia politiko teisininkų komandos išplatintos medicininės ataskaitos autoriai.

Metai nelaisvėje

Ligoninėje 54-erių politikas atsidūrė po 50 dienų trukusio bado streiko, kuriuo jis protestavo prieš savo įkalinimą.

Ukrainos pilietybę turintis buvęs Sakartvelo reformatorius buvo sulaikytas pernai spalį, kai po aštuonerių tremtyje praleistų metų, prieš pat Sakartvelo savivaldos rinkimus atvyko į gimtinę.

Viltis, kad valdžia nenorės rizikuoti piliečių ir užsienio protestais ir nesuims M. Saakašvilio, liko neišsipildžiusi. Kaip ir jo noras paskatinti tėvynainius dalyvauti rinkimuose ir sutrukdyti laimėti juos valdančiajai partijai „Gruzijos svajonė“.

Pagal tarpininkaujant ES pasiektą valdančiųjų ir opozicijos susitarimą, per vietos rinkimus gavusi mažiau nei 43 proc. balsų „Gruzijos svajonė“ būtų surengusi pirmalaikius parlamento rinkimus.

Grįždamas į Sakartvelą M. Saakašvilis rizikavo: Ukrainoje gyvenantis politikas 2018-aisiais buvo nuteistas už akių dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, jam skirta šešerių metų įkalinimo bausmė.

Vėliau nuodėmių sąrašas papildytas kaltinimu neteisėtai kirtus sieną: M. Saakašvilis rugsėjo 28 d. slapta atvyko į Počio uostą iš Ukrainos keltu, pasislėpęs sunkvežimyje su pieno produktais.

Kitą dieną po balsavimo M. Saakašvilis paragino tėvynainius protestuoti prieš esą suklastotus rinkimų rezultatus, tačiau buvo suimtas. Protestuodamas prieš suėmimą M. Saakašvilis ir paskelbė bado streiką, po kurio pablogėjus sveikatai atsidūrė ligoninėje.

Aptikta sunkiųjų metalų

Teisių gynimo grupės M. Saakašvilio kalinimą yra pasmerkusios kaip politiškai motyvuotą. Europos Tarybos teisių priežiūros institucija ragino paleisti M. Saakašvilį ir kitus Rusijoje ir kitose šalyse kalinamus politinius kalinius. „Amnesty International“ pavadino elgesį su juo „akivaizdžiu politiniu kerštu“.

Naujausioje medikų ataskaitoje cituojamas JAV dirbantis toksikologas Davidas Smithas, teigiantis, kad M. Saakašvilio organizme yra sunkiųjų metalų, o jam pasireiškiantys patologiniai simptomai yra „apsinuodijimo sunkiaisiais metalais padarinys“.

Nuodingos medžiagos, įskaitant gyvsidabrį ir arseną, pateko į jo organizmą, kai M. Saakašvilis buvo įkalintas.

D. Smithas teigė, kad „pagrįstai mediciniškai tikėtina“, jog nuodingos medžiagos, įskaitant gyvsidabrį ir arseną, pateko į jo organizmą, kai M. Saakašvilis buvo įkalintas.

Lapkričio 28-ąja datuojamos ataskaitos autoriai taip pat teigė, kad M. Saakašviliui be tinkamos priežiūros buvo skiriami žalojantys vaistai.

Siekia išgabenti į užsienį

D. Smithas pridūrė, kad padidėjusi mirtingumo rizika yra neišvengiama be tinkamo gydymo, kuris politikui nesuteikiamas arba yra neprieinamas Sakartvele. Anksčiau buvo skelbiama, kad buvusį prezidentą išgabenti gydyti į užsienį siekia ir jo šeima.

Sakartvelo institucijų atstovai tikina, kad M. Saakašviliui teikiama tinkama medicininė priežiūra.

Kita nepriklausoma gydytoja Mariam Džiškariani, vadovavusi medikų tarybai, kuri apžiūrėjo M. Saakašvilį, naujienų agentūrai AFP sakė, kad „jam diagnozuotas smegenų pažeidimas ir neurotoksikacija“. „Jis serga keliomis sunkiomis ligomis, kurios pagal Sakartvelo įstatymus nesuderinamos su laisvės atėmimu“, – teigė ji.

Anot Sakartvelo teisių ombudsmeno įsteigtos medikų tarybos gydytojo Tengizo Culadzės, nuo sulaikymo politikas sulyso daugiau kaip 40 kg. „Sakartvelo medicinos sistema akivaizdžiai išnaudojo visas turimas priemones M. Saakašviliui gydyti“, – televizijos kanalui „Formula TV“ aiškino T. Culadzė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vatnykas

Vatnykas portretas
Jau mėnuo praėjo, o tas pajacas vis dar gyvas. Lauksim naujų jo išdaigų. Gal dabar naktį ateis į kamerą Putinas jo smaugti ?

Tam "5 kolona"

Tam "5 kolona" portretas
Amerikos šiknos, kurias taip ištikimai laižai - skanesnės?...

5 Kolona

5 Kolona portretas
Nepasprinkit putino subinlaižiai
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių