M. Pompeo pasmerkė TBT sprendimą tirti galimus karo nusikaltimus Afganistane

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ketvirtadienį pasmerkė „beatodairišką“ Tarptautinio Baudžiamojo Teismo sprendimą tęsti tyrimą dėl karo nusikaltimų Afganistane, įskaitant galimus JAV pajėgų nusižengimus.

„Tai tikrai kvapą gniaužiantys teisine institucija apsimetančios [niekam] neatskaitingos politinės institucijos veiksmai“, – sakė Pompeo spaudos konferencijoje, surengtoje reaguojant į Hagoje įsikūrusio tribunolo nutartį.

„Juo labiau beatodairiška, kad ši nutartis paskelbta vos kelios dienos po to, kai JAV pasirašė istorinį taikos susitarimą dėl Afganistano, o tai yra šiai kartai geriausia galimybė pasiekti taiką“, - pabrėžė jis.

TBT ikiteisminį tyrimą atlikę teisėjai pernai atmetė šios institucijos vyriausiojo prokuroro reikalavimą inicijuoti visavertį tyrimą dėl karo nusikaltimų, galimai padarytų konflikto draskomoje valstybėje.

Hagos prokurorai apskundė tokį sprendimą, teigdami, kad teisėjai suklydo pareiškę, kad gautas prašymas „prieštarauja teisingumo siekiui“, o apeliaciniai teisėjai sutiko su prokurorais.

JAV vyriausybė kategoriškai nepritaria tyrimui.

„Imsimės visų tinkamų veiksmų siekdami užtikrinti, kad Amerikos piliečiai nebūtų tempiami į šią politinę instituciją, vykdant politinę vendetą“, – sakė M. Pompeo, turintis artimiausiomis savaitėmis padaryti oficialų pareiškimą.

TBT prokurorai anksčiau pažymėjo, kad jų tyrimas apims įtariamus JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) karo nusikaltimus kalinimo įstaigose – vadinamuosiuose „juoduosiuose centruose“, kaip manoma, veikusius tokiose tokiose TBT valstybėse narės kaip Lietuva, Lenkija ir Rumunija.

Prokurorų teigimu, šiuose slaptuose kalėjimuose 2003–2004 metais buvo kankinami mažiausiai 24 įtariamieji.

TBT žingsnį, panaikinusį ankstesnį teismo sprendimą, žmogaus teisių organizacijos pasveikino kaip „lemiamą akimirką“ šią Vidurinės Azijos šalį jau ilgiau kaip 18 metų krečiančio karo, prasidėjusio nuo 2001 metais surengtos JAV vadovaujamos invazijos, aukoms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Galėtų afganai Amerikoj tvarka prižiūrėti, nes tuoj ten issisaudys visi. O Irano karo laivynas plaukiotų sau prie Kalifornijos...

nordland

nordland portretas
va tokiais metodais metodais veikia "demokratijos" nesejai.

JAV ten tik tvarką

JAV ten tik tvarką portretas
prižiūrėjo, o kas kariavo?Gal rusai? Turbūt jie, ot parazitai, o prie ko čia JAV? Svarbiausia laiku durnių įjungt.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių