M. Morawieckis: Vokietijos sutikimas nėra būtina sąlyga perduoti Kyjivui tankų „Leopard“

Kalbėdamas apie planus perduoti Ukrainai Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard“, Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) ketvirtadienį sakė, kad Vokietijos sutikimas nėra būtina sąlyga.

„Vokietijos sutikimas čia yra antraeilis dalykas. Arba greitai gausime tokį sutikimą, arba patys pasielgsime, kaip reikia. Svarbiausia, kad vokiečiai – ne tik vokiečiai, bet ir danai, suomiai, prancūzai ir kitos tautos, bet visų pirma vokiečiai – kuo greičiau pasiūlytų savo modernius tankus ir modernią techniką, nes nuo to gali priklausyti Ukrainos laisvės gynimas ir visos Europos saugumas“, – pabrėžė jis.

Pasak M. Morawieckio, Lenkija taip pat laukia Vokietijos sprendimo dėl tankų perdavimo Ukrainai.

„Šis sprendimas yra labai svarbus, jis labai svarbus Ukrainai, nes, matyt, vasario mėnesį, kaip skaičiau iš įvairių ekspertų nuomonių, remiantis įvairiomis analizėmis, [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas vėl ruošiasi naujam puolimui. Taigi iki to laiko ukrainiečiai turi persiginkluoti“, – sakė M. Morawieckis.

Lenkijos ministras pirmininkas pabrėžė, kad jo šalis pasiūlė 14 tankų vienam tankų daliniui, tačiau nori „turėti garantiją, kad kiti taip pat patenkins šiuos poreikius“.

„Tarp kitų vokiečiai, švelniai tariant, iki šiol buvo mažiausiai aktyvūs. Todėl ir toliau sieksime, toliau darysime spaudimą Vokietijos kanceliarijai, kad ji kuo greičiau reaguotų į mūsų pasiūlymą“, – pridūrė premjeras.

M. Morawieckis pažymėjo, kad apie naująjį Vokietijos gynybos ministerijos vadovą Borisą Pistoriusb (Borisą Pistorijų) žino nedaug, todėl negali prognozuoti, ar jis patvirtins tankų tiekimą Ukrainai.

„Duokime jam kelias dienas, kad pamatytume, kokie bus jo pirmieji žingsniai“, – sakė lenkų premjeras, pažymėdamas, kad B. Pistorius ryšiai su V. Putinui artimu Gerhardu Schroederiu (Gerhardu Šrėderiu) kelia „tam tikrą nerimą“.


Šiame straipsnyje: Mateuszas MorawieckisLeopardtankaipagalba Ukrainojekaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių