M. Morawieckis: Europa trumparegiškai žvelgia į Kiniją

Lenkijos ministras pirmininkas ketvirtadienį pareiškė, kad europiečiai, siekdami glaudesnių ryšių su Kinija, galimai daro istorinę klaidą, veikiausiai turėdamas galvoje neseniai Pekine viešėjusį Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną), ir perspėjo dėl pasekmių Ukrainai.

„Trumparegiškai jie žvelgia į Kiniją, kad galėtų ten parduoti daugiau ES produktų didžiulėmis geopolitinėmis sąnaudomis, dėl to tapsime labiau, o ne mažiau priklausomi nuo Kinijos“, – sakė Vašingtone viešintis ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis).

„Šiandien ir rytoj negalėsite apsaugoti Ukrainos sakydami, kad Taivanas – ne jūsų reikalas“, – teigė jis JAV analitiniame centre „Atlantic Council“ perfrazuodamas E. Macroną.

„Neduok Dieve, jei Ukraina kris, jei Ukraina bus užkariauta, kitą dieną Kinija gali užpulti Taivaną“, – nurodė M. Morawieckis.

Jis taip pat pašiepė E. Macrono ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) pareiškimus dėl didesnio daugiapoliškumo.

„Europos autonomija skamba įmantriai, ar ne? Bet tai reiškia, kad Europos svorio centras bus perkeltas į Kiniją ir nutrūks ryšiai su JAV“, – sakė jis.

„Nelabai suprantu strateginės autonomijos sąvokos, jei tai de facto reikštų šaudymą į savo pačių kelius“, – sakė M. Morawieckis.

„Kai kurios Europos šalys bando padaryti tą pačią klaidą, kuri buvo padaryta su Rusija, – šią didžiulę priklausomybės problemą“, – sakė jis.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKinijaTaivanasEuropaMateuszas Morawieckis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių