M. Gorbačiovas įspėja: pasaulis yra milžiniškame pavojuje

Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas įspėja dėl „didžiulio pavojaus“ pasauliui.

„Kol yra masinio naikinimo ginklų, pirmiausiai – branduolinių ginklų, pasaulis yra milžiniškame pavojuje“, – pareiškė jis interviu BBC. Todėl esą būtina, kad visos šalys įsipareigotų sunaikinti savo atominę ginkluotę. „Kad mes būtume išgelbėti – ir pasaulis“, – pabrėžė jis.

M. Gorbačiovas 1987 metais kartu su tuometiniu JAV prezidentu Ronaldu Reaganu pasirašė Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF) ir taip padėjo užbaigti Šaltąjį karą. INF sutartis draudė branduolinį ginklą nešti galinčias iš sausumos paleidžiamas raketas, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. km.

Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas šių metų vasarį pasitraukė iš sutarties, o po to tai padarė ir Rusija. M. Gorbačiovas šiame kontekste įspėjo dėl naujų ginklavimosi varžybų.

Paklaustas apie dabartinę situaciją, M. Gorbačiovas pareiškė, kad tai nėra situacija, „kurios mes norime“. „Įvairiose pasaulio vietose vyksta mūšiai, vyksta susišaudymai, čia, ten, visur siunčiami laivai ir lėktuvai. Tai nėra situacija, kurios mes norime“, – kalbėjo M. Gorbačiovas.

Buvęs Komunistų partijos generalinis sekretorius ir buvęs Sovietų Sąjungos vadovas prisiminė ir Berlyno sienos griuvimą prieš 30 metų. „Negalėjo būti pralietas kraujas. Mes negalėjome to leisti per tokį reikšmingą Vokietijai, mums, Europai ir visam pasauliui įvykį“, – teigė jis. Todėl Sovietų Sąjunga nusprendė nesikišti.

M. Gorbačiovas taip pat buvo paklaustas, kokį patarimą jis duotų beviltiškoje „Brexito“ situacijoje. Jo atsakymas buvo diplomatiškas: „Jūs tai patys išspręsite. Britai yra protingi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vincas

Vincas  portretas
Geriau butu ,kad pirdola butu tilejes ,o ne ora gadines.

Joo

Joo portretas
Britai protingi, Lanzbyyrgio vagys- ne.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių