Lenkijos premjeras per pokalbį su A. Merkel vėl pagrasino vetuoti ES biudžetą

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) penktadienį kalbėdamasis telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel vėl pagrasino vetuoti Europos Sąjungos biudžetą ir paragino atsieti ES finansavimą nuo reikalavimų laikytis teisinės valstybės principų.

„Pasakiau kanclerei, kad Lenkija tikisi tolesnio darbo, siekiant kuo greičiau rasti sprendimą, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė M. Morawieckis. –Taip pat patvirtinau, kad esame pasirengę vetuoti naująjį biudžetą, jei nerasime sprendimo, kuris būtų naudingas visai ES, o ne tik kai kurioms jos narėms“.

Vokietija šiuo metu rotacijos principu pirmininkauja Europos Sąjungai.

Lenkija ir Vengrija sukėlė bloke krizę savo grasinimais vetuoti pasiūlymus dėl daugiamečio biudžeto ir koronaviruso pandemijos paveiktos ekonomikos gaivinimo paketo.

Ši konfrontacija supykdė ES valstybes nares, daugeliui jų nekantriai laukiant išmokų pagal skatinimo programą, turinčią padėti atgaivinti pandemijos paveiktas ekonomikas.

Varšuva ir Budapeštas nerimauja, kad abi šalys bus diskriminuojamos, jei bus pritarta sąlygiško finansavimo taisyklėms, kadangi Briuselis kaltina abi šalis varžant Bendrijos demokratinę laisvę.

Varšuva ir Budapeštas nerimauja, kad abi šalys bus diskriminuojamos, jei bus pritarta sąlygiško finansavimo taisyklėms, kadangi Briuselis kaltina abi šalis varžant Bendrijos demokratinę laisvę.

Briuselis šiuo metu vykdo Lenkijos atžvilgiu tiriamąją procedūrą dėl Varšuvos pastangų apriboti teismų sistemos nepriklausomumą. ES taip pat atlieka tyrimą dėl tokių demokratinių normų kaip spaudos laisvė galimų pažeidimų Vengrijoje.

Po penktadienį Briuselyje įvykusio valstybių narių ambasadorių susitikimo vienas ES diplomatas pareiškė, jog padėtis „tebėra sudėtinga“.

Pasak diplomato, per susitikimą Vokietijos atstovai atkreipė dėmesį, jog „derybose su Lenkija ir Vengrija nebuvo pasiekta jokios pažangos“.

Jis pridūrė, kad Lenkijos ir Vengrijos ambasadoriai buvo „visiškai izoliuoti“ ir „niekas nepareiškė jokio palaikymo jų pozicijai“.

Europos Komisija „atkreipė dėmesį į labai neigiamas blokavimo pasekmes biudžetui. ES galimybės veikti būtų smarkiai apribotos“, pažymėjo diplomatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saunuoliai

saunuoliai portretas
gej sajuzaseina na@xui!

Čiubaka

Čiubaka portretas
šaunuoliai

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Raus aus EU Polska!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių