Lenkijoje viešintis E. Macronas siekia pagerinti dvišalius santykius

  • Teksto dydis:

Lenkijos ir Prancūzijos prezidentai pirmadienį išreiškė viltį, kad „Brexito“ akivaizdoje bei atsižvelgiant į kitus iššūkius, su kuriais šiuo metu susiduria Europa, pagerės pastaraisiais metais įtempti dvišaliai Lenkijos ir Prancūzijos santykiai.

Lenkijoje viešintis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas siekia pagerinti įtemptus dvišalius santykius su Lenkija. E. Macronas, lydimas kelių savo kabineto ministrų, pirmadienį pradėjo pirmąjį oficialų vizitą Lenkijoje. Tai taip pat pirmas Prancūzijos valstybės vadovo vizitas nuo 2013 metų.

Vizito metu E. Macronas pasisakė už glaudesnius Prancūzijos santykius su Lenkija, formuojant Europos Sąjungą (ES) be Didžiosios Britanijos ir Europos saugumo srityje.

E. Macronas, kurio suartėjimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pastaraisiais mėnesiais sukėlė susirūpinimą tiek Lenkijoje, tiek kitose Rytų Europos šalyse, vizito metu taip pat siekė nuraminti, pareikšdamas, kad „Prancūzija nėra nei prorusiška, nei antirusiška. Ji – proeuropietiška“.

Kaip nurodo agentūra “Reuters“, Lenkijos ir Prancūzijos santykiai suprastėjo 2016 metais, kai Lenkija nusprendė nutraukti derybas su „Airbus“ dėl karinių sraigtasparnių įsigijimo. Nuo tada šalys nesutarė įvairiais klausimais. Anksčiau E. Macronas kritikavo Lenkijos dešiniųjų vyriausybę ir jos politiką – atsisakymą priimti migrantus, energetikos priklausomybę nuo anglių ir bandymus kontroliuoti šalies teismų sistemą.

Po susitikimo su Prancūzijos vadovu Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda teigė besiviliantis, kad šis E. Macrono vizitas žymės persilaužimą Lenkijos ir Prancūzijos santykiuose. 

„Nuoširdžiai tikiu, kad šis vizitas reikš persilaužimą dvišaliuose Lenkijos ir Prancūzijos santykiuose “, – per bendrą spaudos konferenciją sakė A. Duda.Tuo metu Prancūzijos prezidentas po susitikimo sakė, kad nuoširdžiai pasikalbėjo su A. Duda apie Lenkijos teismų sistemos reformas ir išreiškė savo susirūpinimą, taip pat paragino Lenkiją stiprinti dialogą su Europos Komisija šiuo klausimu. E. Macronas taip pat paragino atnaujinti trišalius ryšius su Vokietija, pasiūlydamas ateinančiomis savaitėmis surengti Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos aukščiausiojo lygio susitikimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisingai

teisingai portretas
daro europai reikia stiprint pozicijas ir tai 1 vokieciu prancuzu ir visu eurosaliu pareiga tureti gerus santykius su visomis salimis kurios neagresyvios ir ne veidmainiskai gobsios eurosajungos saskaita ka ir laiku suprato macronas su merkel ir tai rodo kokia politlinkme ir mes turime vadovautis kaimynu pavizdziu ka pasake ie europarlamentaras Paksas ir tai leidzia pamastyti kokiu mes keliu einame nes jausti neapykanta kazkokiai tautai tai tu valdanciuju oligarchu tikslas supriesinti visuomene kas ir vyksta juk patys rusai kaip ir ukrainieciai dar labiau kencia negu kitos tautos ir tai tu imperiju politvaldymo pasekme.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių