Lenkijoje pažymimas istorinis susitarimas tarp komunistinės vyriausybės ir streikuojančių darbininkų

Lenkija šeštadienį pažymi istorinį susitarimą tarp komunistinės vyriausybės ir streikuojančių darbininkų.

Svarbus susitarimas, atvėręs kelią galutiniam komunizmo žlugimui, 1980 metų rugpjūčio 31 dieną buvo pasiektas po streikų laivų statykloje Lenkijos šiauriniame Gdansko mieste. Streikams dėl neteisėto kolegės Annos Walentynowicz atleidimo iš darbo vadovavo buvęs darbuotojas Lechas Walęsa.

Protestuojantys darbininkai vyriausybei pateikė sąrašą su 21 reikalavimu, jame buvo reikalaujama daugiau laisvių komunistų dominuojamoje politinėje sistemoje, įskaitant nepriklausomų profesinių sąjungų įteisinimą, žodžio laisvės užtikrinimą, politinių kalinių paleidimą, partinių privilegijų panaikinimą vadovaujantiems darbuotojams ir penkių darbo dienų savaitės įvedimą.

Prie Gdansko laivų statyklos protestuotojų prisijungė kitų miestų darbininkai ir privertė komunistinį režimą padaryti nuolaidų.

Rugpjūčio 31 dieną, po 18 dienų trukusio sėdimojo streiko Gdansko laivų statykloje ir protestų daugiau kaip 700 įmonių visoje šalyje, buvo pasirašyti istoriniai susitarimai, žymintys nepriklausomos profesinės sąjungos „Solidarumas“ gimimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komumizmas zmoniu širdyse

Komumizmas zmoniu širdyse portretas
Molotov pakta tegu dar pažymi, anksčiau viskas buvo gerai? Nestreikavo masiškai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių