Lenkijai reikalauja garantijų, kad Ukrainos žemės ūkio produkcija bus gabenama tranzitu

Lenkijos žemės ūkio ministras Robertas Telusas pareiškė, jog jo šaliai reikia garantijų, kad ukrainietiška žemės ūkio produkcija per jos teritoriją bus gabenama tranzitu, o tam būtini teisiniai pakeitimai, skelbia visuomeninis radijas.

„Pirmadienį įvyko Ukrainos ir Lenkijos atstovų susitikimas. Mes nesame prieš [Ukrainos žemės ūkio produkcijos] tranzitą, tačiau mums reikia šimtaprocentinių garantijų, kad mūsų rinką destabilizuojantys produktai neliks Lenkijoje“, – teigė R. Telusas.

„Norime pasiųsti aiškų signalą Europos Sąjungai, kad mums reikia teisinių pakeitimų. Būtinos taisykles, kurios mums suteiktų garantijų, kad į mūsų šalį įvežama [Ukrainos žemės ūkio] produkcija bus pergabenta tranzitu“, – pažymėjo Lenkijos ministras.

R. Telusas pabrėžė, kad subsidijos Lenkijos ūkininkams – priemonė, kuri leis jiems parduoti grūdus ir taip atlaisvinti sandėlius bei paruošti juos naujam derliui. Jis teigė, kad informacija apie tariamą grėsmę, jog ES gali atšaukti šias subsidijas, neatitinka tikrovės.

Norime pasiųsti aiškų signalą Europos Sąjungai, kad mums reikia teisinių pakeitimų.

„Yra Europos Komisijos atstovės spaudai pareiškimas, kad kalbama ne apie bausmes, o apie žemės ūkio produktų tranzito iš Ukrainos reguliavimą“, – paaiškino ministras.

Balandžio 15-ąją Lenkija iki birželio 30-osios uždraudė Ukrainos žemės ūkio produkcijos importą – iš viso 18 rūšių prekių. Netrukus tokiu Lenkijos pavyzdžiu pasekė dar dvi ES valstybės narės – Vengrija ir Slovakija, o prisijungti prie jų gali ir Bulgarija.

Savo ruožtu į tai reaguodama Europos Komisija priminė, kad prekybos politika priklauso jos kompetencijai, o ES valstybės narės negali savarankiškai priimti sprendimų šiuo klausimu.

Ukrainos eksportuojami grūdai per ES į kitas šalis gabenami nuo tada, kai invaziją į Ukrainą pradėjusi Rusija užblokavo tradicinius ukrainietiškų grūdų eksporto Juodąja jūra maršrutus. Tačiau dėl logistikos kliūčių tranzito šalyse susikaupė daug ukrainietiškų grūdų, kurie yra pigesni už ES išaugintus, ir tai smogė vietos grūdų augintojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių