Lenkija ir Izraelis bando pagerinti santykius, pradedant darbą naujam ambasadoriui

Lenkija ir Izraelis imasi normalizuoti diplomatinius santykius, antradienį pareiškė lenkų prezidentas, naujam žydų valstybės ambasadoriui Varšuvoje oficialiai įteikus savo skiriamuosius raštus.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) per „Twitter“ parašė, kad su Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu (Isaaku Hercogu) „susitarė, jog laikas grįžti prie normalių santykių“.

Anot A. Dudo, „pirmas žingsnis“ šia kryptimi buvo atliktas, kai Izraelio ambasadorius Yacovas Livne (Jakovas Livnė) įteikė savo skiriamuosius raštus.

Izraelis tikisi, kad Lenkija irgi paskirs savo ambasadorių, o A. Duda išreiškė viltį, kad tai bus „greitai“ padaryta.

I. Herzogas per tviterį padėkojo A. Dudai, kad šis priėmė A. Livne skiriamuosius raštus ir vadino tai „svarbiu pirmuoju žingsniu plėtojant Izraelio ir Lenkijos ryšius“. Prezidentas taip pat išreiškė viltį, jog artimiausiu metu gaus Lenkijos ambasadoriaus skiriamuosius raštus.

J. Livne sakė Lenkijos privačiai naujienų televizijai TVN24, kad dvišaliai santykiai šyla pasaulyje iškilus dideliems iššūkiams, įskaitant nestabilumą Vidurio Rytuose ir Rusijos karą Ukrainoje, besiribojančioje su Lenkija.

„Manome, [jog] tokios draugiškos šalys kaip Lenkija ir Izraelis gali ir turėtų dirbti kartu, kad atremtų iššūkius“ saugumo ir ekonomikos srityse, sakė J. Livne.

„Žydus ir lenkus sieja nepaprastai turtingi istoriniai ryšiai, istoriniai kontaktai, ir prie to turime toliau dirbti“, – kalbėjo diplomatas.

Vienas iš neatidėliotinai spręstinų klausimų yra kasmetinių švietėjiškų ekskursijų tūkstančiams jaunųjų izraeliečių programos atnaujinimas. Izraelis per pandemiją sustabdė vadinamuosius Holokausto studijų vizitus ir šiemet sakė, kad jų neatnaujins, nes Lenkijos dešinioji vyriausybė stengiasi kontroliuoti šių ekskursijų programą.

Lenkija nepageidauja, kad tokias ekskursijas lydėtų ginkluoti apsaugininkai, nes tai kuria nepagrįstą pavojaus įspūdį. Varšuva taip pat norėtų, kad ekskursijų dalyvių susitiktų su bendraamžiais lenkais ir kartu diskutuotų apie abiejų tautų bendrą istoriją, apimančią kelis šimtmečius, taip pat užmegztų asmeninių ryšių.

Abiejų šalių santykiai pastaraisiais metais pašlijo Lenkijai priėmus įstatymų, laikomų teisinančiais kai kurių lenkų veiksmus per Holokaustą, taip pat draudžiančius atkurti nusavintą žydų turtą Holokausto aukoms ir jų artimiesiems.

Izraelis savo ambasadorių atšaukė 2020 metų rudenį, o Lenkijos ambasadoriui Izraelyje buvo nurodyta anksčiau laiko baigti savo misiją praeitą vasarą.

Ryšiai pagerėjo suintensyvėjus Izraelio ir Lenkijos bendradarbiavimui dėl ukrainiečių pabėgėlių krizės, kai Rusija vasario 24-ąją pasiuntė pajėgas į Ukrainą.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas (Jairas Lapidas), kurio velionis tėvas liko gyvas per Holokaustą, padėkojo Lenkijai už pagalbą gelbstint žydus pabėgėlius iš Ukrainos.


Šiame straipsnyje: Andrzejus DudaLenkijaIzraelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių