Lenkija ir Čekija pratęsia patikrinimus pasienyje su Slovakija iki lapkričio

  • Teksto dydis:

Lenkija ir Čekija ketvirtadienį pranešė, kad norėdamos pažaboti didėjančią nelegalią migraciją pratęsia patikrinimus pasienyje su Slovakija iki lapkričio 2 dienos.

Abi šalys ir Slovakijos vakarinė kaimynė Austrija patikrinimus pradėjo spalio 4 dieną. Iš pradžių patikrinimai visose trijose šalyse turėjo vykti dešimt dienų.

Slovakijoje pastaruoju metu padaugėjo migrantų, kurie daugiausiai atvyksta iš Serbijos per Vengriją į turtingesnes Vakarų Europos šalis.

„Laikini patikrinimai bus pratęsti iki lapkričio 2 dienos“, – visuomeniniam radijui sakė Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis (Marjušas Kaminskis).

Čekijos vidaus reikalų ministras Vitas Rakusanas, paskelbęs apie pratęsimą, sakė, kad spalio 4–9 dienomis policija patikrino 43 tūkst. 749 asmenis ir nustatė 283 nelegalius migrantus, atvykstančius iš Slovakijos.

„Taip pat sulaikėme ir apkaltinome dvylika kontrabandininkų“, – pridūrė V. Rakusanas.

Per pirmuosius aštuonis šių metų mėnesius į Slovakiją atvyko apie 24,5 tūkst. nelegalių migrantų. Pernai jų buvo beveik 10,9 tūkstančio.

Spalio 5 dieną, reaguodama į Prahos, Vienos ir Varšuvos priimtą priemonę, ji pradėjo patikrinimus Vengrijos pasienyje.

Slovakijos, kuri Vengrijos pasienyje kasdien dislokuoja 300 karių, vyriausybė trečiadienį pranešė, kad pratęs patikrinimus iki lapkričio 3 dienos.

Rugsėjo pabaigoje Vokietija sustiprino savo sienų su Lenkija ir Čekija apsaugą, siekdama suvaldyti didėjančią nelegalią migraciją.

Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser (Nensi Fėzer) neseniai užsiminė apie galimybę Lenkijos ir Čekijos pasienyje įvesti nuolatinę kontrolę, kuri jau taikoma Vokietijos ir Austrijos pasienyje.

Visos šios šalys priklauso Europos Sąjungai ir Šengeno erdvei.

Šengeno erdvėje pasienio kontrolės atnaujinimas leidžiamas tik išimtiniais atvejais, o prieš pradedant ją vykdyti, apie tai turi būti pranešta Briuseliui.

Lenkijos ministras M. Kaminskis teigė, kad apie šį sprendimą ketvirtadienį praneš Europos Komisijai.

„Yra gerų rezultatų, akivaizdus poveikis. Per Lenkiją neliks nelegalios migracijos kelių“, – pridūrė M. Kaminskis, kurio šalyje sekmadienį vyks svarbūs visuotiniai rinkimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių