Latvių kalbos ekspertai siūlo naudoti istorinį arba vokišką Kaliningrado pavadinimą

Latvių kalbos ekspertų komisija rekomenduoja latvių kalboje naudoti istorinį Kaliningrado srities pavadinimą – Karaliauči arba vokišką Kionigsbergo variantą.

Apie šią rekomendaciją tviteryje pirmadienio vakarą pranešė Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

Šį sprendimą jis pakomentavo panaudodamas vos vieną frazę: „Taigi, Karaliauči.“

Praėjusią savaitę Lenkijoje įsigaliojo rekomendacija Kaliningradą, tarp Lenkijos ir Lietuvos įsiterpusį Rusijos anklavą, vadinti Karaliaučiumi (lenk. Królewiec).

Šios šalies Plėtros ir technologijų ministerija pabrėžė, kad Lenkija taip grįžta prie tradicinių pavadinimų, susijusių su istorija ir kultūros paveldu.

„Nenorime rusifikacijos Lenkijoje, todėl nusprendėme Kaliningradą ir Kaliningrado sritį pervadinti gimtąja kalba. Šie pavadinimai mums primesti ir yra dirbtiniai, nesusiję su mūsų istorija“, – teigė plėtros ir technologijų ministras Waldemaras Buda (Valdemaras Buda).

Reaguodamas į šį Lenkijos sprendimą Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad „tai jau net nebe rusofobija, šie Lenkijoje vykstantys procesai yra kone beprotybė“.

Praėjusią savaitę du Lietuvos parlamentarai kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (VLKK) dėl Kaliningrado srities ir Kaliningrado miesto pavadinimo nevartojimo, keičiant jį Karaliaučiaus pavadinimu.

Karaliaučiaus miesto pradžia – vokiečių ordino Karaliaučiaus pilis, XIII amžiaus viduryje pastatyta prūsų sembų gyvenvietėje Tvankstoje. Gyvenvietė buvo pavadinta Čekijos karaliaus Pršemislo II Otakaro garbei Kunigsbergu, vėliau – Kionigsbergu (Karaliaus kalnu).

Karaliaučiaus pavadinimas nuo XVI amžiaus vartotas Mažosios ir Didžiosios Lietuvos lietuvių raštijoje.

1946 metais Sovietų Sąjunga miestą pervadino Kaliningradu SSRS Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo pirmininko Michailo Kalinino garbei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vokiškai Königsberg,

Vokiškai Königsberg, portretas
lenkiškai Kroloviec,lietuviškai-Karaliaučius.Vokiškai Köln,lenkiškai Kolonia,angl Cologne,lietuviškai Kelnas.Ko putojaties,kiekviena tauta gali tą patį miestą vadinti kitaip.

Anonimas

Anonimas portretas
.[ ..tik pusgalvis gali sapalioti tokias nesamones kaip pries komentaves].... Kionigsbergas ---tai pirminis Karaliauciaus pavadinimas;ir te mena!! musu ainiai to miesto didybe, O rusu okupantu prikergtass pavadinimas nonsonas!!! 00000

Anonimas

Anonimas portretas
Tuoj ir Vilnių pradės vadint Vilna arba Vilno, o Kauną- Kovno. . Koks čia dar Vilnius ar Kaunas ? Vietoj kažkokios ten Klaipėdos irgi bus Mėmelis.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių