Latvijos prezidentas patikėjo vyriausybės formavimą K. Kariniui

  • Teksto dydis:

Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis pirmadienį nusprendė vyriausybės formavimą patikėti centro dešinės partijos „Naujoji vienybė“ nariui europarlamentarui Krišjaniui Kariniui.

Prezidentas palinkėjo K. Kariniui sėkmės formuojant vyriausybę ir pabrėžė, kad partijos privalo atsakingai imtis šio darbo.

R. Vėjuonis sakė, kad vyriausybė turi būti suformuota dar šį mėnesį.

Penktadienį K. Karinis įvardijo būsimos vyriausybės prioritetus, tarp kurių paminėjo siekį sutvarkyti finansų sektorių, užtikrinti įstatymo viršenybės principą, kovoti su korupcija ir šešėline ekonomika, tęsti švietimo reformas, tobulinti sveikatos apsaugos sistemą, įvykdyti municipalinę reformą bei kovoti su demografinėmis problemomis.

K. Karinio manymu, bus sudėtinga sudaryti vyriausybės deklaraciją, tačiau jis sakė besitikintis per dvi savaites susitarti su partneriais dėl naujos vyriausybės ir jos uždavinių.

Jis siūlo kurti penkių partijų koalicinę vyriausybę. Jai priklausytų Naujoji konservatorių partija (NKP), „Naujoji vienybė“, susivienijimas „Už plėtrą/Už!“, populistinė partija „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV) ir Nacionalinis aljansas „Viskas Latvijai!“-„Tėvynei ir Laisvei“.

Centro dešinioji Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ŽVS) ir prokremliška socialdemokratinė partija „Santarvė“ liktų opozicijoje.

Paskirtasis premjeras norėtų, kad jo partija „Naujoji vienybė“ gautų finansų ir užsienio reikalų ministrų portfelius. K. Karinis taip pat sakė, kad dabartinis diplomatijos vadovas Edgaras Rinkevičius galėtų likti savo poste. Į Finansų ministerijos vadovo postą siūlomas Janis Reiras.

„Už plėtrą/Už!“ nusprendė į gynybos ministrus pasiūlyti Artį Pabriką, aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministrus – Jurį Pūcę, o į Sveikatos apsaugos ministerijos vadovus susivienijimas siūlo Ilzę Vinkelę.

Nacionalinis aljansas „Viskas Latvijai!“-„Tėvynei ir Laisvei“ nori, kad Kultūros ministerijai vadovautų Dacė Melbardė, o žemės ūkio ministru taptų Kasparas Gerhardas.

NKP į švietimo ir mokslo ministro postą siūlo Ilgą Suplinską, o į teisingumo ministrus – savo lyderį Janį Bordaną. Talis Linkaitis yra konservatorių kandidatas į Susisiekimo ministerijos vadovus.

K. Kariniui atmetus KPV LV pasiūlymą Vidaus reikalų ministerijos vairą patikėti Aldžiui Guobzemui, partija į ministro postą pasiūlė Sandį Girgenį. Be to, KPV LV ūkio ministro poste norėtų matyti Didzį Šmitą.

K. Karinis yra jau trečias R. Vėjuonio paskirtas kandidatas į premjerus. Ankstesnių kandidatų Janio Bordano iš NKP ir A. Guobzemo iš KPV LV bandymai suformuoti vyriausybę žlugo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių