Latvijoje darbdaviai galės atleisti nepasiskiepijusius nuo COVID-19 darbuotojus

Latvijos parlamentas ketvirtadienį po paskutinio nagrinėjimo priėmė įstatymo pataisas, suteikiančias darbdaviams teisę po tam tikro laiko atleisti darbuotojus, kurie turi skiepytis nuo COVID-19, tačiau atsisako tai daryti.

Darbdaviai turės teisę atleisti neskiepytus darbuotojus praėjus trims mėnesiams po jų nušalinimo nuo darbo. Darbuotojui, kuris nepaskiepijo nuo COVID-19, atleidimo iš darbo atveju bus išmokėta vieno mėnesio darbo užmokesčio išmoka.

Teisingumo ministerija nurodė, kad jeigu darbuotojas neturi COVID-19 sveikatos pažymėjimo, būtino jo darbe, tai gali būti pakankama priežastis, kad jis būtų laikomas netinkamu savo darbui.

Remiantis įstatymo pataisomis, jeigu darbuotojo neįmanoma perkelti į kitas pareigas arba užtikrinti, kad jis galėtų dirbti iš namų, darbdavys turės teisę laikinai nušalinti darbuotoją nuo pareigų, kol pastarasis gaus COVID-19 sveikatos pažymėjimą, tą laiką nemokant jam darbo užmokesčio.

Jei darbdavys nėra valstybinė įstaiga ar įmonė, toks darbdavys turės teisę ir toliau mokėti darbo užmokestį darbuotojams, dėl COVID-19 sveikatos pažymėjimo neturėjimo laikinai nušalintiems nuo pareigų.

Jei darbuotojas per tris mėnesius po nušalinimo negaus reikalaujamos COVID-19 sveikatos pažymos, darbdavys turės teisę nedelsiant nutraukti darbo sutartį ir pasiūlyti darbuotojui vieno mėnesio išeitinę kompensaciją.

Saeima taip pat pritarė nuostatai, kad sutartys su viešojo sektoriaus darbuotojais gali būti nutraukiamos nedelsiant, jei šie darbuotojai neturi COVID-19 sveikatos pažymėjimo.

Remiantis gynybos ministru Arčiu Pabriku, šiandien parlamento priimta pataisa numato, kad jeigu Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų karys neturi tokios pažymos, sutartis su kariu gali būti nutraukta anksčiau numatyto termino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuva

Lietuva portretas
jau jau.. tuoj tuoj. Ot bus džiaugsmo koncervatliberastams ir kitoms beždžionėms...

Kaunietis

Kaunietis portretas
Jais galėtų pasekti ir Lietuva
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių