Latvija svarstys „Gazprom“ įtakos mažinimą, įskaitant „Latvijas gaze“ nacionalizavimą

Latvijos valdančiosios koalicijos tarybos posėdyje kitos savaitės pradžioje numatyta svarstyti Rusijos dujų monopolininko „Gazprom“, kaip didžiausio „Latvijas gaze“ ir „Gaso“ akcininko, įtakos mažinimo galimybes, pranešė gerovės ministras Gatis Eglitis.

Pasak jo, kad yra keletas būdų tai pasiekti, o vienas iš radikaliausių – „Gazprom“ priklausančių „Latvijas gaze“ akcijų nacionalizavimas.

Ministro žodžiais, esama padėtis, kai didžiausią Latvijos dujų įmonę vis dar kontroliuoja Rusijos kapitalas, „nėra normali“.

„Rusija naudoja savo energijos išteklius geopolitiniais tikslais, todėl manau, kad turime svarstyti šių bendrovių ateitį, nes „Latvijas gazе" ir „Gaso“ priklauso Latvijai nedraugiškam kapitalui“, – sakė G. Eglitis.

Praėjusio mėnesio antroje pusėje Latvijos valstybės saugumo tarnyba, gavusi informacijos, kad „Latvijas gaze“ atnaujino gamtinių dujų importą iš Rusijos, pradėjo patikrinimus, ar tokie veiksmai nepažeidė nacionalinių interesų.

34 proc. „Latvijas Gaze“ akcijų valdo visą Rusijos dujų eksportą kontroliuojantis „Gazprom“, o 28,97 proc. – Europos energetikos, klimato kaitos ir infrastruktūros investicijų fondas „Marguerite“, 18,26 proc. – Vokietijos koncernas „Uniper Ruhrgas International“, 16 proc. – bendrovė „Itera Latvija“, 2,77 proc. – smulkieji akcininkai.

Dujų skirstymo bendrovė „Gaso“ yra „Latvijas gaze“ antrinė įmonė.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosrusiškos dujoskaras UkrainojeLatvija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių