Kremlius: D. Trumpas neatvyks į Gegužės 9-osios paradą Maskvoje

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) neatvyks į Maskvoje gegužės 9-ąją rengiamą paradą, skirtą paminėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 75-ąsias metines, antradienį pranešė Kremlius.

Rusų prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad Vašingtonas informavo Rusiją „diplomatiniais kanalais“, kad „Trumpas neatvyks į gegužės 9-osios“ šventinius renginius.

D. Peskovas nurodė, kad kol kas neaišku, kas atvyks į Rusiją JAV delegacijoje.

Rusijos naujienų agentūra TASS antradienį išleido kelias anksčiau įrašyto ilgo interviu su V. Putinu dalis; prezidentas tvirtino, kad Vakarų lyderių sprendimas neatvykti į Gegužės 9-osios paradą būtų „klaida“.

„Mūsų buvusioms sąjungininkėms iš antihitlerinės koalicijos būtų teisinga atvykti pas mus – tiek vidaus politikos, tiek moraliniu atžvilgiu“, – teigė V. Putinas.

„Laukiame jų ir džiaugsimės, jei jie atvyks. Jei ne – čia jų pasirinkimas. Bet aš manau, kad jiems tai būtų klaida“, – pridūrė jis.

Maskva pastaraisiais mėnesiais ginčijosi su keliomis Europos valstybėmis dėl Antrojo pasaulinio karo laikų istorijos.

Gruodžio mėnesį Rusijos prezidentas išprovokavo pasipiktinimą neteisingai pareiškęs, kad Lenkija ir Vakarų galios susimokė su nacių Vokietijos diktatoriumi Adolfu Hitleriu ir prisidėjo prie Antrojo pasaulinio karo sukėlimo.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) tuomet atsisakė dalyvauti sausį vykusiame minėjime Jeruzalėje.

V. Putino pareiškimas prieštaravo nustatytam faktui, kad nacių Vokietija ir Sovietų Sąjunga 1939 metų rugsėjį įsiveržė į Lenkiją, kurios teritoriją abi galybės buvo susitarusios pasidalyti pagal kiek anksčiau sudaryto Molotovo-Ribbentropo (Ribentropo) pakto slaptąjį protokolą. Ši nacių invazija paskatino Didžiąją Britaniją ir Prancūziją paskelbti karą Vokietijai.

Tačiau savo naujausiame interviu TASS V. Putinas pakartojo savo teiginį pareikšdamas, kad Britanija, Prancūzija ir Lenkija „dirbo su Hitleriu“ ir prieš karą pasirašė kažkokių dokumentų.

Lapkritį D. Trumpas sakė neatmetantis galimybės dalyvauti Pergalės dienos parade Maskvoje.

„Buvau pakviestas ir apie tai galvoju; tai vyks per patį (priešrinkiminės) kampanijos sezono įkarštį“, – žurnalistams tada sakė JAV vadovas.

„Prezidentas Putinas mane pakvietė. Tai – labai didelis dalykas, švenčiama karo pabaiga ir taip toliau... Todėl vertinu šį kvietimą“, – kalbėjo JAV prezidentas.

„Tai vyks pačiame politinio sezono viduryje, todėl pagalvosiu, ar galėsiu (atvykti). Bet jei galėsiu, norėčiau nuvykti“, – pridūrė jis.

2015 metais Vakarų šalių lyderiai ignoravo kvietimus dalyvauti 70-ųjų pergalės metinių minėjime Maskvoje dėl numanomo Rusijos vaidmens Ukrainos krizėje, todėl V. Putinas tą dieną sutiko Kinijos, Kubos ir kitų Kremliui draugiškų veikėjų draugijoje.

Europoje Pergalės diena minima gegužės 8-ąją, kai 1945 metais Europoje nacių Vokietijos pasidavimu baigėsi Antrasis pasaulinis karas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
'Karūnuotas' Trampas Maskvoj nepageidaujamas!

o

o portretas
ko ten vaziuot dar koki virusa pasigaus ar novicioku pavaisins...

tam --anonimas-

tam --anonimas- portretas
geguzes 9 - ne Putino karunavimas, tai --ononistu - nakinimo vakaruose pabaiga....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių