Kosovas uždraus atvykti Serbijos premjerei dėl jos „rasistinių“ komentarų

  • Teksto dydis:

Kosovo užsienio reikalų ministras ketvirtadienį paskelbė uždrausiantis į šalį atvykti Serbijos premjerei Anai Brnabič dėl jos išsakytų „rasistinių“ komentarų, dar labiau didinančių paaštrėjusią įtampą tarp kaimyninių šalių.

Kosovo užsienio reikalų ministras ketvirtadienį paskelbė uždrausiantis į šalį atvykti Serbijos premjerei Anai Brnabič dėl jos išsakytų „rasistinių“ komentarų, dar labiau didinančių paaštrėjusią įtampą tarp kaimyninių šalių.

„Neleisiu Serbijos premjerei atvykti į Kosovą, kol ji laikysis rasistinės ir neteisėtos ideologijos prieš Kosovo žmones“, - per „Facebook“ parašė užsienio reikalų ministras Behgjetas Pacolli (Behdžetas Pacolis).

Ankstesnę dieną Serbijos vyriausybės vadovė pareiškė, kad Kosovo vadovybė yra „blogiausios rūšies populistai“ ir „žmonės, tiesiogine prasme išėję iš miško“.

Pastaroji replika buvo užuomina, kad daugelis Kosovo aukšto rango politikų 10-o dešimtmečio pradžioje dalyvavo partizaniniame kare prieš Serbiją.

„Šie žmonės yra nenuteisti teroristai“, – pridūrė A. Brnabič.

Serbijos ir jos buvusios provincijos, kurios gyventojų daugumą sudaro albanai, santykiai tebėra įtempti, praėjus dviem dešimtmečiams po Kosovo atsiskyrimo ir vėlesnio nepriklausomybės paskelbimo.

Ilgai vestos derybos dėl santykių normalizavimo pastaraisiais mėnesiais įstrigo dėl virtinės diplomatinių ginčų.

Serbijos pareigūnai beveik niekada nesilanko Kosovo sostinėje, bet neretai atvyksta į šiaurinę, serbų dominuojamą sritį. Priština tokius vizitus paprastai leidžia.

Šią savaitę įtampa vėl padidėjo, Kosovo policijos specialiosioms pajėgoms surengus didelį reidą serbiškame šiauriniame regione, kur daugelis gyventojų tebelaiko save lojaliais Belgradui.

Dešimtys asmenų buvo areštuoti įtariant, kad jie dalyvavo vieno pasienio kontrabandininkų tinklo veikloje. Kai kuriose vietose pareigūnams buvo „pasipriešinta ginklu“, o dėl šių neramumų Serbija paskelbė padidintą ginkluotųjų pajėgų parengtį.

Kosovo prezidentas Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) irgi pasmerkė A. Brnabič komentarus. Jis sakė žiniasklaidai, kad tai yra „dar vienas įrodymas apie Serbijos dabartinio režimo patologinę neapykantą Kosovo piliečiams“.

Kaip ir Kosovo premjeras Ramushas Haradinajas (Ramušas Haradinadžas) ir parlamento pirmininkas Kadri Veseli (Kadris Veselis), H. Thaci buvo vienas iš Kosovo albanų partizanų vadų per 1998–1999 metų kovas su serbų pajėgomis.

Šis konfliktas nusinešė apie 13 tūkst. žmonių, daugiausiai albanų, gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O jie skirtingų rasių? kad rasistinių. O gal nacistinių? Kada išmoksite rašyti teisingai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių